Banke odobrile 2,38 milijardi kredita

Dodajte komentar

Banke su na kraju juna odobrile kredite od ukupno 2,38 milijardi eura, 1,1 odsto manje nego u maju. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na jun prošle godine, ukupno je odobreno 0,2 odsto više kredita.Odnos između kredita i depozita u junu je bio niži nego u istom mjesecu prošle godine i iznosio je 1,11 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, 78,7 odsto.

Ukupni depoziti na kraju juna su na mjesečnom nivou porasli 1,1 odsto na oko 2,4 milijarde eura. U odnosu na isti mjesec prošle godine, depoziti bilježe rast od 12 odsto.

Oročeni depoziti činili su 53,3 odsto ukupnih, a oni po viđenju 46,6 odsto. Preostalih 0,1 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od jedne do tri godine, 50,6 odsto. Depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine činili su 38,2 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju juna iznosili su oko 1,37 milijardi eura, što je 0,7 odsto više nego u maju, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasli 10,1 odsto.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 62 odsto, a oni po viđenju 38 odsto.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *