Nacionalni parkovi u ponedjeljak preuzimaju Solanu

Dodajte komentar

Javno preduzeće za nacionalne parkove zaključiće u ponedjeljak ugovor o zakupu Solane ,,Bajo Sekulić“ u stečaju, saznaje Pobjeda. Predmet ugovora, koji će potpisati direktor JP ,,Nacionalni parkovi“ Zoran Mrdak i stečajni upravnik Solane Ognjen Jovović, je zakup cjelokupne imovine Solane na period od jedne godine.

Radi se o 14,5 kvadratnih kilometara zemljišta, privrednim objektima, tehnološkoj liniji za proizvodnju i preradu soli, vozilima, građevinskim mašinama. Javno preduzeće upravlja sa pet nacioanlnih parkova, odnosno 7,58 odsto teritorije Crne Gore, a shodno zakonu, njegova osnovna djelatnost je zaštita, unapređenje i razvoj zaštićenih prirodnih područja.

Podsjećamo da područje Ulcinjske solane, kao buduće zaštićeno područje, odnosno područje od nacionalnog interesa, posjeduje vanredne prirodne vrijednosti. Nacionalni parkovi su iskazali interesovanje da se unaprijedi sistem zaštite u Solani, kao i da kroz promociju, edukaciju i razvijanje turističke ponude na bazi prirodnih potencijala obezbjede dodatnu vrijednost ovom području.

Stečajna uprava Solane pozvala je u junu sve zainteresovane da u narednih mjesec dostave ponude za zakup cjelokupnog tehničko-tehnološkog kompleksa preduzeća na duži period, kao i otkup zaliha sirove i upakovane soli, rezervnih djelova i ambalaže.

Poslanice Evropskog parlamenta Aneliz Dods i Teri Rajntke uputile su nedavno premijeru Milu Đukanoviću pismo u kome pozdravljaju činjenicu da je Vlada javno prepoznala značaj Solane i da je preduzela prve korake ka očuvanju ovog područja. Naglašavaju da proces proglašenja Solane zaštićenim područjem treba završiti u septembru. Solana je osnovana 1934. godine, a privatizovana je 2002. godine, kad su ,,Eurofond“, ,,Trend“ i ,,Moneta“ postali većinski vlasnici.

Dvije godine kasnije se uvodi programirani stečaj zbog duga od 13.000 eura, a godinu dana kasnije ,,Eurofond“ od ,,Monete“ kupuje 35 odsto akcija Solane za 1,84 miliona eura i postaje vlasnik preko 70 procenata kapitala. U 2011. Solana ulazi u klasični stečlaj sa šest miliona eura duga, od toga više od polovine radnicima. Stečajna uprava pokušala je da osam puta proda imovinu Solane po cijeni koja se kretgala od 257,8 do 190 miliona eura. Na području Solane registrovano je 240 vrsta ptica, 114 hiljada biljnih vrsta, 24 vrste riba 12 vrsta vodozemaca, 28 vrsta gmizavaca i 33 vrste sisara.

Njemci predlažu solarne panele

Njemački investitori zainteresovani su za proizvodnju solarne energije u Solani, gdje bi htjeli da investiraju 220 hiljada eura preko KfW banke u podizanje solarnih panela, rekla je njemačka ambasadorka u Podgorici Gudrun Štajneker na jučerašnjem sastanku sa ulcinjskim gradonačelnikom Fatmirom Đekom.

Đeka je, kako prenosi Ul-info, kazao da opština sprema materijal o tome kako vidi razvoj i budućnost Solane koji će podijeliti svim političkim partijama u Skupštini Crne Gore. Na sastanku je konstatovano da Vlada Crne Gore

preduzima konkretne korake u cilju unapređenja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, ali da je neophodno više uključiti lokalne samouprave. Nakon sastanka, Štajneker je posjetila Solanu i obišla mjesta potencijalno interesantna za instalaciju solarnih panela.

Odbornik Force protiv

Odbornik Force u ulcinjskom parlamentu Sabri Salaj je na svom FB profilu zapisao da opština treba da nastavi lobiranje kod diplomatskih predstavništava da Solanom upravljaju ulcinjsko JP „Za uzgoj i zaštitu divljači” i Turistička organizacija.

-Ako albanske političke partije i Ulcinj dopuste da Solanom upravljaju ’Nacionalni parkovi’ zaobilazeći lokalne institucije onda će takvu sudbinu imati Valdanos, Šas.

Ako tražite decentralizaciju onda idite ispred procesa, ako tražite pljačku nacionalnih i građanskih dobara opštine Ulcinj onda nastavite da podržavate politike, kao što se desilo sa privatizacijama u Ulcinju, jer je i njih neko podržavao” naveo je Salaj.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *