Rekordan gubitak SNB-u suzio manevarski prostor za kontrolu franka

Dodajte komentar

Gubitak 50 milijardi franaka u pola godine je možda velika stvar, osim ako niste Švajcarska narodna banka, piše Bloomberg.Većina ekonomista koje je anketirao Bloomberg, 15 od 23 njih, ocijenila je kako rekordni gubitak koji je objavljen u jul nije važan za politiku  SNB-a.

No nije ni druga grupa bez zagovornika, a oni misle da će predsjednik banke Thomas Jordan sada teže odgovarati na pritiske tržišta.

SNB je već spustila depozitnu kamatnu stopu ispod nule – naplaćuje bankama držanje njihovog novca – i prikupila stotine milijardi franaka braneći kurs franka do januara ove godine, a sada povremeno intervenira na tržištu. No, ulagači bi mogli početi da kupuju više franaka, ako osjete da se SNB ne može braniti.

Prema rezultatima ankete SNB-u ostaje ograničen manevarski prostor za držanje franka pod kontrolom, što znači da će intervencije i dalje biti važne.

Ekonomisti takođe smatraju da bi SNB mogla da promijeni depozitnu stopu s minus 0,75 posto na minus 1,25 posto.

Drugi potencijalni problem za Thomasa Jordana je politički. Vijek stara centralna banka ima, niame, zakonsku strukturu korporacije, a većinu dionica drže kantoni i njihove banke. Zakonski nije obvezna da ostvaruje profit za potrebe monetarne politike, ali prihodi su joj potrebni za godišnje isplate kantonima, koje zavise od poslovnih rezultata.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *