Ovaj dijagram jasno pokazuje da je Amerika najveća ekonomija svijeta

Dodajte komentar

SAD je i dalje daleko najveća ekonomija svijeta s nominalnim BDP-om od 17.4 biliona dolara u 2014. godini. Pa ipak, nije svjetski lider u svim ekonomskim sektorima – američka se ekonomija temelji na uslugama, s manjim naglaskom na poljoprivredu i industriju od drugih zemalja.

Uprkos tome industrijski i poljoprivredni sektori su još uvijek drugi, odnosno treći u svijetu po veličini, piše HowMuch.net.

http://twitter.com/howmuch_tweets/status/623555041367060480/photo/1

Rast sektora usluga

Prikazani dijagram predstavlja veličinu ekonomije pojedinih zemalja kao dio svjetskih ekonomija. Svaka je zemlja dodatno podijeljena u zavisnosti od toga na kojem je kontinentu i na kojem se sektoru bazira njihova ekonomija: uslugama, indusriji ili poljoprivredi. Američka ekonomija uglavnom se sastoji iz kompanija koje pružaju usluge – 79.7 posto u odnosu na svjetski prosjek od 63.6 posto, dok poljoprivreda čini 1.12 posto u poređenju sa svjetskim prosjekom od 5.9 posto, a industrija 19.1 posto (svjetski prosjek 30.5 posto).

Sljedeća najveća ekonomija, Kina, uglavnom je uravnoteženo izbalansirana između industrije i usluga s 9.1 posto doprinosa poljoprivrede. S vremenom sektor usluga u razvijenim zemljama ima trend rasta u odnosu na ostale sektore.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *