Varufakis: Reforme u Grčkoj će propasti

Dodajte komentar

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis ocijenio je, u trenutku kada trebaju da počnu formalni pregovori o trećem paketu pomoći Grčkoj, da će ekonomske reforme u njegovoj zemlji propasti.

U intervjuu za BBC od subote Varufakis je ustvrdio da će program koji se predviđa za Grčku “ući u istoriju kao najveća katastrofa makroekonomskog upravljanja ikad”.

Njemački parlament odobrio je u petak početak pregovora, a nova bi finansijska pomoć mogla ukupno iznositi 86 milijardi eura u zamjenu za stroge mjere štednje.

U svojoj ‘crnoj’ prognozi Varufakis je ustvrdio da će “taj program propasti ko god ga bude sprovodio”, a na pitanje koliko dugo će trebati da se to dogodi Varufakis je odgovorio: “Već je propao”.

Bivši ministar finansija ranije tokom ovog mjeseca podnio je ostavku koja je doživljena kao potez prema ministrima eurozone s kojima se redovno hvatao ukoštac.

Po njegovim riječima, grčki premijer Aleksis Cipras, koji je izjavio da ni sam ne vjeruje u program spasa, nije imao druge opcije do da pristane na predloženo.

“Bila nam je data mogućnost da biramo između egzekucije i kapitulacije. On je odlučio da kapitulacija bude konačna strategija”, kazao je Varufakis.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *