Krediti u švajcarcima: Klijenti zadovoljni, zvaničnici ćute

Dodajte komentar

Odlukom skupštinskog Odbora za ekonomiju da podrži predlog Nebojše Medojevića (DF) o konverziji kredita u švajcarskim francima u eurske zadovoljni su, makar zvanično, jedino klijenti Hipo banke.

Oni su prije osam godina uzeli stambene kredite u švajcarcima i sada tuže banku zbnog razlike u kursu. U Hipo banci ne žele da komentarišu predlog koji je dobio podršku odbora. Sa stavom još ne izlaze ni Ministarstvo finansija i Centralna banka.

Predlog podrazumijeva reobračun kredita u eure i povećanje kamate na 8,2 odsto. Advokat Vladan Đuranović iz advokatske kancelarije „Velimirović i partneri“, koji zastupa korisnike kredita, kazao je juče Pobjedi da bi, ukoliko bude usvojen, ovaj zakon riješio problem njegovih klijenata.

Amandman koji je dobio podršku odbora sadrži ono što smo mi tražili tužbom. Bićemo zadovoljni ukoliko bude donesen ovaj leks specijalis – kaže Đuranović, koji se nada da će i Ministarstvo finansija podržati predlog, a dodaje da mu stav CBCG oko ovog slučaja nije poznat.

Iz Centralne banke juče je Pobjedi potvrđeno da razmatraju situaciju i da će se naknadno oglasiti.

Ministarstvo finansija obratilo se Centralnoj banci za mišljenje vezano za amandman. S obzirom na to da Centralna banka razmatra ovu tematiku, u ovom trenutku ne možemo saopštiti naš stav – rečeno je Pobjedi iz CBCG.

Pobjeda juče ni iz Ministarstva finansija nije dobila odgo vore na pitanja da li je i za ovaj Vladin resor prihvatljiv najnoviji predlog, a ni bankari koje smo kontaktirali nijesu željeli da komentarišu predlog, navo deći da je to interna stvar banke i klijenata.

Ročište o slučaju „švajcarac“ po tužbi oko 300 klijenata HAAB ponovo je nedavno odloženo.

Hipo banka predala kalkulaciju CBCG

Iz Hipo banke Pobjedi sukazali da u ovom momentu ne mogu komentarisati predlog zakona.

Svoj stav proslijedili smo Centralnoj banci, kako je i traženo od nas – saopštili su iz HAAB i dodali da ne mogu da daju ocjenu ekonomskog uticaja ovog predloga na klijente zbog neizvjesnog nivoa referentnih kamatnih stopa i valutnog kursa u budućnosti.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *