Republika Srpska se oslobađa zavisnosti od MMF-a?

Dodajte komentar

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su u završnoj fazi pregovori o privatizaciji Banke Srpske i njenoj dokapitalizaciji sa 300 miliona eura.

Banka Srpske bi bila, tvrdi predsjednik, dokapitalizovana s 300 miliona eura od, kako je dodao, jedne finansijske organizacije sa Zapada.

„Ta dokapitalizovana banka mogla bi značajno da pomogne našim finansijama i održavanju njene likvidnosti„, rekao je predsjednik Republike Srpske navodeći da bi to Republiku Srpsku oslobodilo od zavisnosti od nekih međunarodnih finansijskih institucija, odnosno MMF-a.

Dodik je naglasio da bi na ovaj način Srpska mogla da postane najstabilniji finansijski sistem u BiH i potpuno „oslobođena od reformskih očekivanja“ međunarodnih finansijskih institucija.

„Nažalost, Srpska nema novca da pojača kapital Banke Srpske i na neki način smo na ovo primorani„, rekao je Dodik.

On je dodao da su direktno vlasti Republike Srpske u kapital te banke uložile 35 miliona konvertabilnih maraka, a da će sada za 74 odsto kapitala u toj banci dobiti 17 miliona eura i zadržati vlasništvo nešto više od 25 odsto kapitala, čime bi Srpska mogla da utiče na kapitalne odluke u banci i možda kasnije dogovara prodaju svog dijela.

„Osim toga, kupac se obavezuje u privatizacionom ugovoru da u predviđenom roku dokapitalizuje banku i poveća njen kapital za 300 miliona eura, a bilo bi moguće da u tom iznosu govorimo o strukturisanju našeg duga i pomoći koju bi od te banke mogle da dobiju institucije Republike Srpske da bi mogle da održe svoju likvidnost„, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, da bi potpuno bila likvidna i servisirala svoje dugove, Srpskoj je u ovom momentu nedophodno oko 150 miliona eura.

Izvor: Capital

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *