Jutro posle kraha – indeksi srušeni

Dodajte komentar

Evropska i azijska tržišta negativno su reagovala na početku nedelje, nakon što su pregovori Grčke i njenih kreditora okončani bez dogovora.

Nije pomogla ni jutrošnja izjava grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa njemačkom Bildu u kojoj kaže da je dogovor moguće postići “za jednu noć” pod uslovom da u razgovorima učestvuje njemačka kancelarka Angela Merkel.

Vodeći indeksi evropskih berzi pali su na početku trgovačke nedelje zbog zabrinutosti investitora i straha da Grčkoj ozbiljno prijeti bankrot.

Najveću štetu pretrpio je indeks njemačke berze Dax, koji je izgubio 1,2 odsto vrijednosti, dok je vodeći indeks pariske berze Cac pao za jedan procenat.

Londonski indeks FTSE 100 pao je za 0,51 odsto.

Japanski Nikkei 225 spustio je vrijednost za 0,1 odsto, iako je slabiji jen ograničio gubitke, objavio je Rojters.

Šangajski Composite Index potonuo je oko 1 odsto, a sličan pad je imao i CSI300. Hang Seng je pao još oštrije – 1,4 posto. Lenovo je bio gubitnik dana zbog pada od 2,3 odsto u susret IPO-u njegovog najvećeg akcionara Lenovo Holdingsa.

Australijski S&P ASX 200 Index takođe je bio u minusu za 0,12 odsto.

Južnokorejski Kospi blago se oporavio s najnižeg nivoa od od 3. aprila. Nova regulativa omogućiće dnevnu fluktuaciju Kospija i Kosdaqa od 30 odsto, dvostruko više od ranijeg nivoa.

Pregovori Grčke, EU i MMF okončani su sinoć u Briselu bez dogovora, a prema navodima portparola EK, i dalje postoje “značajne razlike” u stavovima dvije strane.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *