Berza Saudijske Arabije otvara vrata strancima: Za ulazak portfolio od 5 milijardi dolara

Dodajte komentar

Berza Saudijske Arabije će od danas dozvoliti inostranim investitorima da trguju akcijama.

To je još jedan korak ka otvaranju te konzervativne islamske kraljevine globalnoj ekonomiji.

Analitičari, međutim, ne očekuju veći priliv sredstava prvog dana po otvaranju berze, prenosi agencija Frans pres.

Inostrane banke, brokerske kuće, fondovi i osiguravajuće kompanije van Persijskog zaliva moći će direktno da investiraju na berzi, ukoliko ispunjavaju uslove.

“I dalje postoje ozbiljne restrikcije za vlasnike inostranog kapitala. Ipak, ovo je prvi korak ka široj liberalizaciji privrede”, navodi istraživačka kuća Kapital ekonomiks.

Da bi bili registrovani kao kvalifikovani inostrani investitori (QFI), strani ulagači moraju da imaju petogodišnje iskustvo i da upravljaju sredstvima vrijednim najmanje 18,75 milijardi rijala (pet milijardi dolara).

Svaki QFI moći će da drži maksimalno pet odsto akcija, a QFI zajedno sa svojim klijentima najviše 20 odsto bilo koje kompanije čijim se akcijama trguje na berzi.

Analitičari procjenjuju da će inostrani investitori na saudijskoj berzi, vrijednoj više od 500 milijardi dolara, držati oko 40 do 50 milijardi. Petinu saudijske berze čine petrohemijske firme, čija je zarada vezana za cijene nafte koje su trenutno 40 odsto niže u odnosu na period prije godinu dana, navodi Kapital ekonomiks.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *