Ne znaju čija je Solana, ni ko će da je kupi

Dodajte komentar

Nijedan potencijalni kupac nije kontaktirao stečajnu upravu Solane „Bajo Sekulić” niti pokazao interesovanje za prilagođavanje cijene što pokazuje da je njena prodaja daleko, saopštio je stečajni upravnik te kompanije Ognjen Jovović na jučerašnjoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, piše DAN.

Odbor je na jučerašnjoj sjednici raspravljao o prošlogodišnjim zaključcima tog skupštinskog tijela u vezi sa Solanom.

Jovović je kazao da država mora da pomogne da se u tom preduzeću okonča stečajni postupak i istakao da je krajnje vrijeme da se riješi pitanje svojine u Solani.

U listu nepokretnosti ne piše da je Solana državno vlasništvo već da je korišćenje jedan kroz jedan. Nigdje se ne spominje država niti iko drugi. Ne znam mimo ovoga ništa, osim da postoje vlasnici akcionarskog kapitala koji su pokušali preko suda da utvrde pravo svojine, a donijeto je rJešenje da se prekine postupak pred Privrednim sudom do dobijanja mišljenja Savjeta za privatizaciju rekao je Jovović.

Shodno zaključcima odbora od 16. jula prošle godine naloženo je Elektroprivredi da u najskorijem roku priključi struju Solani u cilju zaštite procesa proizvodnje i nesporne državne imovine, uz obavezu Solane da dug plati nakon početka proizvodnje. Zaključak je bio i da Vlada zajedno sa Opštinom Ulcinj uz podršku Investiciono razvojnog fonda sagleda mogućnost za nastavak proizvodnje kao i da Skupština i Vlada zajedno sa Fondom rada riješe povezivanje radnog staža i isplaćivanje zaosgalih zarada. Poslednji zaključak odbora bio je da Vlada zajedno sa Savjetom za kapitalne investicije sagleda mogućnost vraćanja većinskog dijela akcijskog kapitala u državno vlasništvo.

Jovović je naglasio da se tek prije tri mjeseca počelo raditi na realizaciji prvog zaključka, odnosno da je Privredni sud uplatio EPCG dva puta po pet hiljada, a do kraja jula se očekuje da uplati preostali dug za struju.

Tek je od marta počelo nešto da se radi, do tada su ovi zaključci bili mrtvo slovo na papiru. Vlada je prepoznala određene interese i pokrenula neke aktivnosti na sanaciji pumpi, postrojenja koja služe za ispumpavanje morske vode. Što se tiče elektro-dijela položen je kabl, radi se na postavljanju trafostanice, pa se očekuje do kraja mjeseca to bude u funkciji i da se počne sa ispumpavanjem vode. Sa ovim ispumpavanjem se ne može očekivati i početak proizvodnje soli. Radnici Solans i dalje imaju problem oko penzionisanja. Treba milion eura da bi im se povezao radni staž od 2009. godine poručio je Jovović.

Predsjednik odbora Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da je nelogično da još nije riješen svojinski problem Solane ali i ukazao i na činjenicu da je država nakon 12 propalih aukcija i dalje daleko od prodaje Solane kroz stečaj.

Vlada da riješi probleme koje je izazvala

Poslanik Strahinja Bulajić (DF) rekao je da je Vlada stvorila sve probleme u vezi Solane i da ona treba da ih riješi. On je naglasio da je odboru trebalo da prisustvuju i predstavnici IFR-a.

Postavlja se pitanje da li neispunjavanje zaključana znači nepoštovanje Skupštine, tek je nenadoknadiva izgubljena godina i nejasno je ko će sve ove probleme da riješi saopštio je Bulajić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *