Kako su skandali i loše poslovanje doveli do smjene direktora Deutsche Banke

Dodajte komentar

Dionice Deutsche banke nakon objave o odlasku dvojice direktora naglo su dobile na vrijednosti, uvećale su se gotovo osam posto. Prije toga padale su zbog velikoga broja afera koji su pogodili ovu instituciju.

Niz skandala oko utaje poreza i namještanja uzeli su svoje žrtve i u rukovodstvu Deutsche Banke. Američkim je vlastima DB morala da plati rekordne 2,5 milijarde dolara kazne, što je zapravo vrhunac višegodišnjih skandala. Manipulisali su, naime, međubankovnim kamatnim stopama libora, euribora i tibora. Prikazivali su svoje poslovanje uspješnijim nego što jeste. Smanjivali su uicaj krize, piše Telegram.

Sve to dovelo je do otpuštanja niza radnika, među kojima su i bankari i trgovci, ali i menadžeri i rukovodioci. Izvršni direktori Anshu Jain i Jürgen Fitchen tad su kazali kako su srećni što se sve završilo kako jeste. Otpustili su većinu upletenih ljudi, preduzeli disciplinske mjere i to je trebalo označiti kraj priče o manipulacijama.

Samoubistvo zbog lošeg poslovanja

U jeku skandala oko manipulacije kamatnim stopama stigla je i vijest o samoubistvu Calogera Gambina, advokata Deutsche Banke. U DB-u je radio jedanaest godina, a zadnji slučaj bila je ssradnja s američkim regulatorima oko istraživanja manipluacije liborom. Policijski izvještaj govori da se Gambino objesio u svom stanu na Manhattanu.

Prije njega samoubistvo je počinio i viši menadžer William Broeksmit, koji je bio blizak prijatelj dosadašnjem direktoru Jainu. Broeksmit je s timom radio na procjenama rizika. Navodno je uzrok i njegova samoubistva briga oko poslovanja Deutsche Banka i rezultati libora.

Novčana kazna za manipulaciju poslovanja

Nakon toga DB je stigla nova novčana kazna. “Na vrhuncu finansijske krize finansijska izvještaji Deutsche Banke nisu odražavala značajan rizik u velikim, složenim nelikvidnim pozicijama”, kazao je direktor sigurnosne komisije (SEC) koja je napravila izvještaj, Andrew Ceresney. Banka nije učinila razumno prošuđivanje, a nije imala ni internu kontrolu nad finansijskim izvještavanjem. Konačno, lažno su prikazivali, odnosno povećavali vlastitu vrijednost u doba kad je finansijska kriza bila na vrhuncu. Kazna za to iznosila je 55 miliona dolara.

Banka ju je platila bez oklijevanja. Nisu, doduše, ni prihvatili niti odbacili navedene optužbe. Platili su kaznu i time je i ovaj skandal trebalo d bude gotov.

Dioničari se odlučili na smjenu rukovodstva

Ali nije. Jain i Fitschen dali su ostavke tek nakon što su se dioničari okupili i zaključili da njih dvojica štete ugledu banke. Razočaravajući rast prihoda i profita, konstantan pad vrijednosti dionica na njujorškoj berzi, ogromne novčane kazne zbog navedenih malverzacija te planovi restrukturiranja, koje dioničari smatraju preskupim, a nedovoljno efektnima bili su razlozi zbog kojih Jain i Fitschen moraju odstupiti od rukovodećih pozicija.

Jain će otići 30. juna, a Fitschen bi trebao ostati do maja sljedeće godine, kako bi se sprovela mirna primopredaja dužnosti. Zamijeniće ih britanac John Cryjan, javnosti poprilično nepoznat član nadzornog odbora, koji je u DB-u od 2013. godine.

Dvojno rukovodstvo nije donijelo uspjeh

Jain je vodio investiciono bankarstvo, a Fitschen je bio glavni za njemačke poslove. Njih su dvojica 2012. godine zamijenila bivšeg izvršnog direktora Josefa Ackermanna. Razlog zašto je uvedeno dvojno rukovodstvo bila je bojazan da će Deutsche Bank izgubiti svoje njemačke korijene zbog širenja međunarodnoga poslovanja i povećanja poslovnih rizika. Stoga se Fitschen brinuo da Deutsche Banka i dalje bude – njemačka.

Navodno je i Jainovo nepoznavanje njemačkog jezika bilo jedan od problema. Jain je predlagao velike rezove i govorio kako jednom izvršnom direktoru treba minimalno pet godina da uspostavi red i sprovede sve zamišljene promjene. On nije imao toliki rok, ali čini se da za vrijeme trajanja svoga mandata ništa od toga nije učinio.

John Cryan novi je izvršni direktor

Analitičari se pitaju hoće li Cryan nastaviti novu strategiju, koju su uveli Jain i Fitschen. “Još uvijek nedostaje mnogo detalja. Još je tu mnogo posla. Konačno, ovo je jedna od najvećih investicionih banaka na svijetu, a njemačka najvažnija banka”, kaže Analitičar Chris Wheeler. Cryan je proveo tri godine u UBS-u, prije nego što je došao u Deutsche Bank. Svojim ih je poslovanjem izvukao iz krize.

Cryan je logičan izbor, smatra vodstvo banke. Nakon što Fitschen ode u maju ju 2016. godine, Britanac će biti jedini izvršni direktor, a dvojna će se funkcija ukinuti. Privremeno ili trajno, za sada se ne zna, ali u planu je da Cryan bude jedini na rukovodećoj poziciji.

Loša strategija uzrokovala loše rezultate

Ulagači i dioničari oštro su kritikovali novu strategiju koju su predlagali Jain i Fitschen. Dvojno je rukovodstvo već dugo vremena bilo pod strahovitim pritiskom. Nisu postigli ključne ciljeve povećanja prihoda i smanjenje troškova. Često puta su se glavni dioničari i investitori i otvoreno sukobljavali s vodećim dvojcem.

Sad nadzorni odbor zahtijeva brzu promjenu na vrhu, ali i čovjeka koji ima određeno iskustvo na najvišem nivou. Jainu i Fitschenu mnogi se propusti vezani uz libor nisu ni mogli niti htjeli oprostiti. Na Cryanu je sad da vrati i povjerenje investitora, ali i povjerenje klijenata i da popravi ekstremno narušen ugled ove bankarske institucije.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *