Jugobanka sa Crnom Gorom vodi 21 spor

Dodajte komentar

Srpske banke u stečaju potražuju u bivšim jugoslovenskim republikama i novac i nekretnine. Jugobanka vodi 59 sporova, najviše u Hrvatskoj (23) i Crnoj Gori (21).

Četiri srpske banke u stečaju – Jugobanka, Beogradska, Beobanka, i Investbanka, više od deceniju čekaju na okončanje brojnih sporova koje vode u bivšim jugoslovenskim republikama kako bi došle do svog novca i nekretnina, vrijednih više od pola milijarde eura.

Samo Jugobanka vodi 59 sporova, najviše u Hrvatskoj, čak 23, BiH 11, Crnoj Gori 21, a u Makedoniji četiri. Potraživanje ove banke od komšija po svim tužbama iznosi 250 miliona eura.

Samo u Hrvatskoj Jugobanka u stečaju potražuje šest nekretnina koje su korišćene kao glavne filijale u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Podravskoj Slatini, kao i odmarališta na Krku i kuće na Hvaru. Vrijednost ovih zahtjeva iznosi oko 38 miliona eura.

“Beogradska banka potražuje od povjerilaca sa teritorije bivših republika oko 12 miliona dolara i 7,5 miliona eura. Najviše od firmi iz Slovenije u iznosu od 11,3 miliona dolara”, navode u Agenciji za osiguranje depozita, stečaj i sanaciju banaka. – Preduzeća sa teritorije Makedonije ostala su dužna 375.000 dolara, a iz Crne Gore oko 50.000 dolara. Od kompanija iz BiH ostale su obaveze prema Beobanci u iznosu od oko 400.000 dolara i 7,5 miliona eura. Takođe, Beogradska banka u stečaju ima potraživanja od firmi iz Hrvatske u ukupnom iznosu od 13.000 eura.

Beobanci je u postupku zaključenja stečaja “Jugostroja”, kao jednom od poverilaca prenijeta sporna imovina nepokretnosti u naselju Soline, Biograd na moru i objekat u Tuzli. Obije nekretnine su sporne zbog nedostatka vlasničke dokumentacije. Zbog toga, ni “Jugostroj” nije uspio da ih proda. U toku su postupci prikupljanja vlasničke dokumentacije. Sporan je i objekat u Orebiću za koji se vodi sudski postupak. Beobanka vodi postupak izvršenja protiv “Kozara prevoza” u Republici Srpskoj i “PTP Tramp” iz Kotora.

Investbanka u stečaju na teritoriji Hrvatske ima dvije nepokretnosti – poslovne prostore u bivšim filijalama Zagreb i Osijek, ukupne površine od 1.000 kvadratnih metara. U vezi sa poslovnim prostorom u Zagrebu sud je 2003. godine odbio tužbeni zahtjev za naknadu štete vrijednosti tržišne cijene nekretnine. U postupku revizije Vrhovni sud Hrvatske odbio je kao neosnovan. Za poslovni prostor u Osijeku takođe je odbačen predlog za uknjižbu prava vlasništva Investbanke u stečaju. Pokrenut je parnični postupak za iseljenje lica koja stanuju u toj nepokretnosti, ali je suprotna strana uložila protivtužbu. Postupak je još u toku. Na teritoriji BiH Investbanka u trenutku otvaranja stečaja imala je 24 objekta, od kojih je 20 prodala i naplatila. Ostale su još četiri neprodate nekretnine.

Izvor: Večernje novosti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *