Facebook će vam omogućiti da šifrirate poruke, a dešifrovaće ih samo onaj koga vi odredite

Dodajte komentar

Facebook je najavio da će odsad omogućiti svojim korisnicima da dodaju šifrirane ključeve na svoje profile, a mogu dobijati i obavještenja u šifriranom mailu. Vijest je došla u jeku rasprave između američke vlade i tech zajednice oko upotrebe jake enkripcije.

To se odnosi na podatke koji su šifrirani na takav način da ih ne može dešifrovati niko osim onoga ko ima ključ za dešifriranje. Takve lozinke, na primjer, omogućavaju korisnicima sigurnost u ostavljanju svojih podataka na internetu, ali i sigurnu online komunikaciju. Međutim, postoji i struja, koja smatra da takve lozinke predstavljaju sigurnosni rizik, obzirom da nema mogućnosti ni da organi vlasti dešifruju lozinku, čak ni ako imaju nalog za pretres.

Relativno komplikovan način enkripcije poruka

Još otkako je Edward Snowden odzviždao svoje i uputio na masovni nadzor koji vlade sprovode, mnoge su tech tvrtke pojačale enkripcije svojih proizvoda. Facebook je i ranije omogućavao svojim korisnicima da mu pristupe i preko Tora, mreže koja je dostupna samo preko posebnoga browsera, koji zamagljuje identitet korisnika.

Sad su iz Facebooka kazali kako će korisnici moći dodati svoje takozvane javne ključeve na profile i tako omogućiti ljudima da ih kontaktiraju putem šifriranih poruka. Javni ključevi zapravo su jako popularan način razmjene šifriranih poruka. Korisnik uz javni ima i privatni ključ. Taj se ne dijeli javno. Svako može šifrirati poruku koristeći tuđi javni ključ, ali dešifrirati je može samo vlasnik javnog ključa koristeći privatni ključ. Komplikovano?

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *