Dožić uzeo otpremninu, pa se vratio za direktora

Dodajte komentar

Bivšem šefu menadžerskog tima koji upravlja Kombinatom aluminijuma i sadašnjem glavnom rukovodiocu proizvodnje u KAP-u u ime kompanije Uniprom Nebojši Dožiću to je četvrti angažman u podgoričkom kombinatu, a svaki je zasnovao kod različitog poslodavca.

Dožić je trenutno angažovan u kompaniji Uniprom, vlasnika Veselina Pejovića, a u KAP-u je zaposlen dvadesetak godina. U Kombinatu je počeo da radi kao diplomirani inženjer metalurgije u periodu kad je KAP bio državno preduzeće. On je zatim unaprijeđen na mjesto jednog od upravnika u Elektrolizi.

Prema nezvaničnim saznanjima „Dana”, Dožić je 19. jula 2010. godine dobio otpremninu od KAP-a u iznosu od 15 hiljada eura, a u momentu te isplate bio je zaposlen kao upravnik jedne od serija u Elektrolizi. Istog dana, uz isplatu socijalnog programa, na obostrani zahtjev radnika i poslodavca, shodno članu 76 kolektivnog ugovora, KAP je napustilo 738 radnika. Međutim, nakon svega nekoliko mjeseci, Dožić se vratio u KAP, ovog puta kao predstavnik države u bordu direktora, uprkos tome što po tada važećem zakonu nakon isplate otpremnine nije mogao da se zaposli u državnom preduzeću, a posebno ne u istoj firmi, u periodu od dvije godine.

Za vrijeme Dožićevog mandata u menadžmentu KAP-a drastično je smanjena proizvodnja aluminijuma, sa 120 na 30 hiljada tona, odnosno broj ćelija u Elektorlizi u seriji A sveden je na svega 20. Takođe, ugašene su Glinica Prerada, Kovačnica, FAK Kolašin i Valjaonica, fabrike koje su poslovale u sastavu KAP-a. On je u bordu direktora bio sve do 7. jula 2013. godine, kada je na zahtjev Ministarstva finansija u KAP-u uveden stečaj.

Nakon uvođenja stečaja, Dožić je angažovan od državnog preduzeća Montenegrobonus, koje je, po ugovoru o poslovno tehničkoj saradnji, upravljalo KAP-om sve do jula prošle godine. Na osnovu tog ugovora, Montenegrobonus je preuzeo imovinu i organizovanje proizvodnje u toku stečajnog postupka, što je trajalo godinu dana, a Dožić je za to vrijeme bio na mjestu vođe menadžerskog tima u ime te kompanije.

Po isteku ugovora, nakon što su iz Montenegrobonusa obavijestili stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića da neće produžiti ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, potpisan je ugovor o upravljanju KAP-om sa nikšićkim Unipromom. Dožića je angažovao i novi vlasnik KAP-a Veselin Pejović, koji je za 12 miliona eura kupio kompletnu imovinu tog preduzeća, pri čemu je taj novac uplaćen u dvije rate, a ostatak od 12 miliona novi vlasnik, nakon što mu je i treći put produžen rok za uplatu kupoprodajne cijene, treba da uplati do sepgembra ove godine. Dožić juče nije želio da odgovori na pitanja „Dana”.

Za 20 godina broj radnika smanjen za 5,2 hiljade

U proteklih 20 godina broj radnika u KAP-u smanjen je za čak 5,2 hiljade. U fabrici koja je prije dvije decenije zapošljavala 5,6 hiljada radnika broj radnika je drastično smanjivan sa svakim novim vlasnika i rukovodećom garniturom. U momentu kad je ruski CEAK, kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske, privatizovao KAP 2005. godine, u Kombinatu je bilo zaposleno 3,2 hiljade radnika. Nakon uvođenja stečaja, broj zaposlenih je smanjen na 1,2 hiljade. Nedugo po ulasku KAP-a u stečaj penzionisano je 420 radnika, koji do danas nijesu dobili otpremnine koje su ih sledovale. Njima nije isplaćen ni novac iz stambenog fonda, koji su godinama izdvajali od plate, zbog čega se vodi sudski spor za ukupno 4,2 miliona eura, a nije im povezan ni radni staž, zbog čega još uvijek nemaju rješanja za penzije, koje primaju u umanjenom iznosu. Nakon dolaska Uniproma, broj radnika je ponovo smanjen, i to na oko 400 zaposlenih, pri čemu su otkaze dobili predsjednici oba sindikata.

Izvor: Dan

Foto: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *