Zlato će porasti za više od 200 dolara

Dodajte komentar

Hoće li na zapadna tržišta uticati politika Evropske centralne banke (ECB), američki Fed – ili možda Kina? Inicijativa novog Puta svila najnoviji je gigantski kineski makroekonomski impuls, nakon njihove fiskalne ekspanzije u 2008. i 2009. godini, i to tako da koriste ogromne devizne rezerve za kreditiranje infrastrukturnih projekata izvan Kine.

To će naravno imati ogroman uticaj na ekonomski rast Kine i Azije, ali i na aukcije trezorskih zapisa u SAD-u, pa je već sada Japan zamijenio Kinu u vlasništvu kratkoročnih državnih obveznica SAD-a, odnosno državnog duga SAD-a, kaže Steen Jakobsen glavni ekonomist Saxo Banke.

– S obzirom da više neće ulagati u Evropu i SAD te radi vlastitih ekonomskih poteza, Kina će uticati i na povećanje troška kapitala jer će biti manje slobodnog novca u ekonomskom monetarnom sistemu, a zanimljivo je da je već sada kamatna stopa veća nego prije ECB-ovog početka programa otkupa državnih obveznica, na što djelimičan uticaj ima i Kina. Ukupno gledajući, više kamatne stope i skuplja energija znače da brzo nestaju prednosti koje smo imali prije početka QE programa, što će dovesti do recesije u Evropi, isto kao i u SAD-u koji će plesati na rubu recesije. SAD naime još nije doživio ekonomski zamah, ako ništa drugo, energetski sektor im to otežava – pojašnjava Steen Jakobsen.

S obzirom na vlastite planove, Kina više neće učestvovati u aukcijama jer neće imati viška novca koji žele reinvestirati u ostatak svijeta, odnosno već su započeli s rasprodajom akumulirane štednje radi novog infrastrukturnog projekta Puta svile. Osim rasta kamatnih stopa, rast će i cijena roba, ponajprije zlato.

– Očekujem da će zlato ove godine značajno porasti s postojećih 1225 na 1425 dolara, znači porašće od čak 200 dolara. Tržište roba imaće sigurno najbolje rezultate među različitim imovinama za trgovanje na finansijskom tržištu – procjenjuje Jakobsen i dodaje: – U mojoj podužoj karijeri na finansijskom tržištu uvijek se pokazalo da preokret i promjene dolaze iz Azije, 1987. to su bili Tokio i Japan, danas je to Kina, zaključuje glavni analitičar danske investicione banke.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *