Svaki šesti kredit loš

Dodajte komentar

Nekvalitetni krediti i potraživanja (NPL) banaka u prošloj godini iznosili su 402,1 milion eura i njihov udio u ukupnim smanjen je 1,6 procentnih poena u odnosu na kraj 2013. Prema podacima iz izvještaja o radu Savjeta za finansijsku stabilnost, udio bruto nekvalitetnih kredita i potraživanja u ukupnim bruto kreditima i potraživanjima prošle godine je iznosio 16,8 odsto. Nekvalitetni krediti su definisani kao krediti koji su sumnjivi ili zbog kojih je banka u gubitku.

Bruto krediti i potraživanja koji kasne s otplatom više od 30 dana takođe bilježe pad učešća, sa 20,5 odsto na 19,9 odsto, uz iznos od 475,6 miliona eura navedeno je u izvještaju, prenosi DAN.

Tokom prošle godine, kako je ocijenjeno, kvalitet kreditnog portfolija banaka je unaprijeđen, ali kreditni rizik je i dalje izrazito visok i predstavlja ključni rizik u bankarskom sistemu.

– Nelikvidnost privrede je i dalje visoka, što će se u narednom periodu vjerovatno manifestovati tako da će banke nastaviti politiku obazrivog kreditiranja smatraju u Savjetu za finansijsku stabilnost.

U ovoj godini, kako su naveli, pozicija dijela privrede koji je u vezi sa kapitalnim investicijama mogla bi vidno da se poboljša, a pozitivni efekti bi se dijelom prelili u druge oblasti.

– To bi posledično moglo u određenoj mjeri poboljšati i stanje u bankarskom sektoru, u vidu boljih naplata kredita očekuju u Savjetu.

Na kraju prošle godine učešće bruto kredita čija otplata kasni više od 30 dana kod preduzeća je i dalje vrlo visoko u poređenju sa sektorom stanovništva 29,2 odsto prema 14,2 odsto.

Savjet je ocijenio da je generalno prošlu godinu karakterisala visoka likvidnost bankarskog sektora.

Bankarski sektor je ostvario pozitivan finansijski rezultat u prošloj godini, u iznosu od 23,8 miliona eura. Deset banaka je godinu završilo sa dobitkom dok su dvije poslovale negativno.

Članovi Savjeta su guverner Milojica Dakić, ministar finansija Radoje Žugić, predsjednik KHOV-a Zoran Đikanović i predsjednik Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *