Facebook gradi najveći data centar u Hrvatskoj

Dodajte komentar

U Hrvatskoj je razvijen i proizvodi se novi Facebook centar skladištenje podataka koji će, kad bude dovršen, biti među tri najveća centra u Europi i jedini koji kompanija ima izvan SAD-a, saznaje Poslovni dnevnik na konferenciji IDC Datacenter Transformation 2015.

Riječ je o modularnom podatkovnom centru temeljenom na zelenim tehnologijama koji se slaže poput Lego kockica. Proizvođač tih kockica, odnosno specijalnih kontejnera opremljenih napajanjem i hlađenjem te popratnom tehnologijom, zagrebačka je podružnica korporacije Emerson Electric, odnosno dio EMR Holdinga. Hrvatski Emerson razvio se kao jedinica u sastavu kompanije Nikola Tesla. Prije 15 godina kompaniju je kupio EMR Holding. Luka Gašpar, direktor hrvatskog Emersona, je potvrdio da rade za Facebook.

“Hrvatska je svjetsko središte za tehnologiju modularnih podatkovnih centara u okviru Emersona, a mi smo najveći takav igrač na svijetu i radimo posvuda”, kaže. Proizvodni pogon lokalne kompanije Emerson smješten je u halama nedaleko Zaboka. Tamo se kontejneri grade, testiraju te pripremaju za transport u Švedsku. Potom se dopremaju u Luleu na sjeveru Evrope, 100 km od Arktičkog kruga. Opseg posla veoma je velik. Novi Facebookov centar biće ključno mjesto za skladištenje podataka svih korisnika iz Evrope, Bliskog istoka i Afrike, njih više od 800 miliona.

Prostiraće se na 30 hiljada kvadrata. Na IDC-evoj konferenciji moglo se neslužbeno doznati da u Hrvatskoj svi podatkovni centri zajedno imaju tek oko 3000 m2. Pojedinačno najveći kapacitet nudi PCK kod Jastrebarskog. No, ukupno je šest većih igrača među kojima su HT, Vipnet i Metronet od telekoma te još dva nezavisna “igrača” Altus IT i Megatrend.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *