Važno je poznavati ljude, a još je važnije koga poznajemo

Dodajte komentar

Sjećam se posljednjeg predavanja na posljednjoj godini ekonomskog fakulteta. Profesor je u ruci držao crnu knjižicu, podignuo ju je visoko u vazduhi nas četiristo studenata pitao znamo li šta je to. Naravno, ćutali smo, a on je odgovorio da bi pola Zagreba ubilo za to.

Nastavio je objašnjavati kako je važno koga poznajemo i sugerisao nam da gradimo poznanstva. Danas se to zove networking (umrežavanje) i vjerovatno je malo onih koji dragocjene kontakte pišu u crnu knjižicu. Promijenila se tehnologija, ali ne i suština.

Networking znači graditi i izgraditi poslovna prijateljstva radi rasta poslovanja, radi osiguranja poslovnog uspjeha. Logika u pozadini jednostavna je: ljudi vole da rade s ljudima koji im se sviđaju i koje poznaju da umanje rizik donošenja pogrešne poslovne odluke. Međutim, to nikako ne znači da je riječ o dobijanju posla preko veze.

S kim si, takav si

Često nam govore da je važno okružiti se kvalitetnim ljudima. Još u mladosti slušali smo od roditelja: ‘Pazi s kime se družiš; s kim si, takav si.’ Često nam je ta rečenica strašno išla na živce, no to je mnogo važnije nego što nam se čini na prvi pogled. Prema istraživanjima sprovedenim u SAD-u, čak sedamdeset posto poslova dolazi preko poznanstava, dakle networking je presudan za prodaju, posebno u kriznim vremenima. Istraživanje agencije Hendal otprije nekoliko godina pokazalo je da se čak 57 posto poslova u Hrvatskoj sklapa ‘na kafi’. Dakle, nije teško zaključiti da su oni oko nas ključni za naš uspjeh u poslu i životu. Osim toga, socijalna potpora, prema istraživanjima, ključan je izvor sreće, a raditi smislen posao koji volimo na drugom je mjestu.

Gdje se družiti

Katkad se kao preduzetnici osjećamo izolovano, izgoreno. Radimo s pogrešnim klijentima koji nas ne plaćaju na vrijeme, nismo profitabilni i na kraju postajemo nezadovoljni iako radimo ono što volimo i radimo za sebe.

Prije sam to, priznajem, radila nesvjesno, ali posljednjih nekoliko godina svjesno i brižno gradim svoju mrežu kontakata, svoje pleme. Naravno, kontakte možete uspostavljati na društvenim mrežama, što je danas rašireno, no nekako mislim da je onaj licem u lice ipak najbolji i da tek tada možete najbolje procijeniti o kakvoj je osobi riječ i jeste li ‘kliknuli’.

Potražite svoje pleme

Koleginice tu moraju biti dodatno oprezne. Često propuštaju prilike za umrežavanje zbog mnogo posla koji moraju obaviti ili porodičnih  obveza koje ne mogu/ne znaju/ne žele ni na koga prebaciti ili pak nemaju dovoljno samopouzdanja da na nepoznati događaj dođu same, nego dođu s prijateljicom i onda se cijelo vrijeme drže poznatog društva. Kao što sam na početku napisala – jednako je važno koga znamo, ne samo što, jer posao rade ljudi. Poslove sklapaju ljudi.
Izađite vani. Upoznajte nove ljude. Pritom uvijek budite i ostanite svoji. Sve je u redu s vama – takvima kakvi jeste. Samo potražite svoje pleme.

Autor:

Preuzeto sa: Liderpress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *