Sebi dao 4.100, a radnicima smanjio plate

Dodajte komentar

Direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić platu od 4,1 hiljadu eura, što je duplo više u odnosu na lični dohodak prethodnog rukovodioca Vuka Roćena koji je za vrijeme obavljanja te funkcije mjesečno zarađivao 2.074 eura, piše Dan.

Pritom, Popadić je od dolaska na funkciju direktora Rudnika u više navrata smanjio plate zaposlenima, jer, navodno, plan proizvodnje nije ispunjen, piše Dan. On je u avgustu prošle godine imenovan za izvršnog direktora Rudnika uglja, nakon čega je sebi odredio platu od 5,1 hiljadu eura, a prije par mjeseci zaradu je smanjio na 4,1 hiljadu.

Popadić ni nakon više od dva mjeseca nije odgovorio na pitanja „Dana”.

Direktor Rudnika ranije je saopštio da se plate radnicima smanjuju zbog neispunjavanja mjesečnih planova proizvodnje, odnosno da se ne mogu dijeliti zarade koje nijesu zarađene. Predstavnici sindikata tvrde da su plate zaposlenih manje nego prije četiri godine, a nedavno su saopštili da je smanjivanje neprihvatljivo, jer je proizvodnja povećana, a ima mnogo manje radnika nego prije četiri godine.

– Sindikat podržava nezadovoljstvo radnika po pitanju smanjenja zarada. Prije četiri godine imali smo više zaposlenih i veće plate, a proizvodnja je bila manja nego danas – navedeno je u saopštenju Sindikata Rudnika uglja čiji je predsjednik Miloš Obrenić.

Tokom prošle godine smijenjeni su izvršni direktor i kompletan menadžment u Rudniku uglja, nakon čega je za predsjednika borda, umjesto Zorana Gospića došao Vladan Dubljević. Po konstituisanju novog odbora direktora, za izvršnog direktora izabran je Popadić, iako nije konkurisao na tu poziciju, kao što su to uradili brojni kandidati.

Dubljević krije zaradu

Prvi čovjek Rudnika Vladan Dubljević u svom imovinskom kartonu nije prijavio visinu plate.

On je po izboru na mjesto predsjednika odbora direktora u svom imovinskom kartonu napisao da će visina zarade biti utvrđena na „sledećoj skupštini akcionara”, ali do danas, iako je to po zakonu bio obavezan, nije prijavio iznos zarade. Dubljević je objelodanio da kao pomoćnik ministra ekonomije prima 650 eura i da je ostvario zaradu od 500 eura radeći poslove revizije. Kolika je zarada Dubljevića u Rudniku uglja u Danu nijesu uspjeli da saznaju zvanično, ali se spekuliše da je mnogo veća u odnosu na onu koju su ranije primali predsjednici borda direktora. Prema nezvaničnim informacijama, upravo je visina zarade razlog zašto je Dubljević nije prijavio Komisiji za sprečavanje konflikta interesa.

Izvor: DAN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *