Noćna mora taksista sve nam je blize. Uber stize u Zagreb?

1 komentar

Noćna mora taksista sirom svijeta, Uber uskoro stiže na ulice Zagreba, a službena objava trebala bi biti na OMGcommerceu koji se 4. maja održava u Zagrebu, doznaje Netokracija.

Ova vijest neće dobro sjesti zagrebačkim taksistima jer gdje god se pojavi Uber izaziva kontraverze i pobunu lokalnih taksi udruženja koja se bune zbog konkurencije koja im ruši cijene. Da bi shvatili koliku prijetnju zagrebačkim taksistima predstavlja Uber dovoljno je pogledati uspon ovog servisa. Osnovan 2009. Uber je danas kompanija vrijedna 40 milijardi dolara i prisutna je u 55 država svijeta.

 Vozač Ubera može postati gotovo svako

Ideja i osnovna svrha aplikacije Uber je jednostavna. Program koji je moguće instalirati na svakom pametnom telefonu dozvoljava korisniku da naruči prevoz koji ne mora nužno biti standardna vožnja taksijem. Nakon što aplikacija primi zahtjev i locira vaš položaj, poziv se proslijeđuje najbližem Uber registriranom vozaču, čije kretanje prema vama možete pratiti na ekranu telefona. Kad stignete na željeno odredište, s vašeg bankovnog računa skida se iznos novca koji treba da platite, od čega Uber uzima svoj dio, a ostatak se prosljeđuje vozaču.

Vozači koji rade za Uber nemaju taksi licencu ni taksimetar, a prijaviti za posao se može gotovo svako sa odgovarajućim vozilom i vozačkom dozvolom. Cijene formiraju na zanimljiv način. Ako je vožnja brža od 18 kilometara na sat tada naplaćuju pređene kilometre, a ako je ispod 18 tada se naplaćuje vrijeme provedeno u taksiju.

Na samom početku kompanija se fokusirala na prevoz luksuznim automobilima, no, kasnije je poslovanje proširila i na jeftinije automobile. Uber svojim korisnicima najčešće može ponuditi niže cijene prijevoza, zbog čega je i došao u sukob s udruženjima taksi vozača širom svijeta.

(Telegram)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Povratni ping: Kako je Uber 'zavladao' hrvatskim i regionalnim online medijima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *