Gugl pokreće novi algoritam, prilagoditi sajtove mobilnim uređajima

Dodajte komentar

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije obavještava organe državne uprave, jedinice lokalne samouprave i vlasnike crnogorskih sajtova da od 21. aprila Gugl pokreće novi algoritam za rangiranje sadržaja.

Dakle, sajtovi koji nemaju adekvatnu mobilnu verziju sajta, pretrpjeće promjene u rangiranju kad je Google u pitanju. Naime, Google ima za cilj da olakša korisnicima mobilnih uređaja pristup web sajtovima koji su optimizovani i za upotrebu na tom uređaju.

Imajući u vidu da postoji više od 1,5 milijardi mobilnih internet korisnika širom svijeta i oko 80 odsto  internet korisnika preko smart telefona, Gugl je ponudio “alat” preko kojeg možete testirati da li je vaš sajt “Mobile-Friendly” (https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/, na način što je u ponuđeno polje potrebno unijeti link sajta koji želite testirati).

Nakon isteka predviđenog roka za prilagođavanje sajtova novom algoritmu, Gugl će sve one sajtove koji ne prolaze “Mobile-Friendly” testiranje, učiniti manje vidljivim  u odnosu na one koji su dobro pozicionirani, odnosno koji  su uspješno prošli testiranje.

Gugl kontinuirano radi na ažuriranju svojih algoritama kako bi zadovoljio potrebe korisnika, tj. kako bi korisnici dobili optimalan prikaz onoga šta pretražuju bez obzira koji uređaj koriste.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije preporučuje da se svi sajtovi, posebno komercijalno-promotivnog kraktera, što prije prilagode mobilnim uređajima kako ne bi izgubili ili narušili svoju “poziciju” na Gugl stranicama.

Više detalja možete naći na: http://digitalizuj.me/2015/03/google-algoritam-crnogorski-sajtovi/.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *