Stan od 1,56 m² iznajmljivao za 330 eura

Dodajte komentar

Pariški Apelacioni sud sa preko 10.000 eura kaznio je vlasnika stana od 1,56 metara kvadratnih, koji je tako mali prostor iznajmljivao čak 15 godina.

Stan je iznajmljivan po cijeni od 330 eura mesečno, a kažnjena je i agenciju koja je izdala taj prostor kao stambeni.

Ovo je do sada prvi slučaj u kome većina, odnosno dvije trećine troškova odštete i sudskih troškova pada na teret agencije koja je protivzakonito izdala ovaj prostor kao stambeni jer se radilo o mansardi.

Tužbu protiv vlasnika mikro stana, u kome je jedva stao dušek, česma i sudopera, podnijela je humanitarna fondacija “Abe Pjer” prije godinu i po dana zbog izdavanja stambenog prostora sa nehumanim uslovima za život, bez toaleta i kupatila, piše list Sud Ouest.

U tom “stanu” živio je 15 godina sada 50-godišnji samac, plaćajući mjesečnu kiruju od 330 eura.

Ovo je do sada nezabilježeno mali prostor koji je izdavan kao stambena jedinica u Parizu, posle niza zabilježenih sličnih slučajeva.

Vlasnik stana mora po odluci suda da plati stanaru 10.000 eura zbog nanošenje materijalne štete, 1.000 eura zbog nanošenja duševne boli i 815 eura za troškove selidbe.

Fondacija je tražila da vlasnik plati odštetu njenom štićeniku, koji joj se obratio za savjet po nagovoru komšija, u visini 19.000 eura kao nadoknadu za stanarinu koju je platio u posljednjih pet godina, kao i 5.000 eura za nanošenje duševne boli.

Fondacija trenutno istražuje preko 35 slučajeva izdavanja stanova ispod devet kvadratnih metara.

Poslednji slučaj o kome se pisalo bio je stan u centru Pariza od četiri kvadratna metra, u kome je živjela samohrana majka plaćajući mjesečno 200 eura.

Dekretom franucuske vlade od 30. januara 2002. zabranjuje se iznajmljivanje stana površine manje od devet kvadratnih metara i visine ispod 2,20 metara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *