Dupliraju dopunu suprotno stavu EKIP-a

Dodajte komentar

Iznos minimalne elektronske dopune za korisnike mobilne mreže Crnogorskog telekoma od sjutra će koštati dva eura umjesto dosadašnjih euro.

Kompanija je odluku o povećanju minimalnog iznosa elektronske dopune donijela suprotno stavu Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), kazao je „Danu” direktor tog regulatornog tijela Zoran Sekulić.

Prema njegovim riječima, stav EKIP-a se nije mijenjao u odnosu na prošlu godinu, kada su oborene odluke mobilnih operatera da dupliraju iznos minimalne dopune sa euro na dva.

I ovog puta smo imali stav da nije trebalo povećavati cijenu minimalne dopune, međutim, dvije činjenice su govorile suprotno tom stavu. Naime, iz Centra za zaštitu potrošača, kao nevladina organizacija koja po zakonu o zaštiti potrošača daje mišljenje o svakom povećanju cijena, ovog puta su izjavili da je sve rađeno po zakonu i da nema mjesta protivljenju povećanja cijene. Sa druge strane kada smo donijeli odluku da zabranimo prošlogodišnje povećanje cijene minimalne dopune, iz Crnogorskog telekoma su podnijeli tužbu Upravnom sudu koji je poništio našu odluku. Bojim se kada bismo ponovo donijeli odluku da zabranimo povećanje minimalne dopune da bi Upravni donio istu presudu, rekao je Sekulić.

On je saopštio da, ipak, ima prostora za preisgštivanje ovakve odluke mobilnog operatera.

I M:telu smo prošle godine zabranili podizanje cijene minimalne dopune, pa su i oni pokrenuli upravni postupak. Međutim, presuda u ovom slučaju još nije donesena. Ukoliko bude u ovom postupku sud donio presudu u našu korist, ostalo bi prostora da se još jednom razmisli o dupliranju iznosa minimalne dopune zaključio je Sekulić.

Iz M:tela su najavili da će odluka o povećanju minimalne dopune na dva eura stupiti na snagu 7. maja. Iz Telenora još nema zvaničnih informacija da li će i oni udvostručiti iznos minimalne dopune.

Razlog za povećanje minimalnog iznosa dopune je, između ostalog, kako saznajemo, i veliki pad prihoda kompanija, usled sve većeg korišćenja besplatnih aplikacija poput vajbera i vocapa.

Sa druge strane savjetnik CEZAP-a Predrag Boljević nedavno je kazao da je odluka Crnogorskog telekoma o povećanju minimalne donune u skladu sa propisima, te da korisnici imaju alternativno rješenje, odnosno da moguda promijene mrežu, odnosno da pređu u Telenor ili M:tel a da zadrže isti broj. On je kazao i da tom odlukom nije prekršeno nijedno pravo potrošača.

Sva tri mobilna operatera u junu prošle godine donijela su odluku o povećanju minimalne elektronske dopune. Međutim, EKIP je takvu odluku poništio.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *