Za 15 godina čeka nas novi svjetski poredak

Dodajte komentar

Za petnaest godina, očekuje nas novi svjetski ekonomski poredak. SAD će biti manje dominantna, a Indiju će sa osmog na treće mjesto uzdignuti najveća radna snaga.

U skladu sa najnovijim ekonomskim projekcijama, do 2030. godine, SAD će jedva ostati globalni lider sa godišnjom proizvodnjom od 24,8 triliona dolara, piše Yahoo Finance.

Sa druge strane, bruto domaći proizvod Kine će porasti za više od dva puta u odnosu na sada, što će joj pomoći da gotovo u potpunosti smanji zaostatak za SAD.

Indija će se sa osmog mjesta, koje zauzima u 2015. godini, popjeti i preteći Brazil, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i Japan, i preuzeti treće mjesto u svjetskom ekonomskom rangiranju.

Međunarodni monetarni fond posmatra Indiju kao “svijetlu tačku u globalnom ekonomskom pejzažu“, jer će ova zemlja imati najviše radne snage u svijetu u narednih 15 godina, a koja će istovremeno biti i najmlađa radna snaga.

Ostali narodi neće biti te sreće, posebno oni čija je ekonomija u ovom trenutku jaka i razvijena.

Japan, čiji je ekonomski uzlet i prednost počeo da opada od 1990. godine, već je zapao u decenije stagnacije, i vjerovatno će nastaviti sa vrlo malim rastom i u narednih 15 godina. To će Japan spustiti nekoliko mesta niže na svjetskoj ekonomskoj rang listi.

Japan je primjer i lekcija koliko brzo ekonomski status jedne države može da se mijenja u odnosu na privrednu strukturu.

Francuska će skliznuti za tri mjesta, dok Italiju očekuje pad za dva mjesta.

U ukupnom rangiranju, kapitulacija Jamajke biće najveća. Ona će pasti za 13 mjesta, na 136. poziciju na rang listi zemalja sa najvećim preobražajima, koji su koncentrisani na Aziju, Afriku i Bliski istok. Tako će se Uganda popeti za 18 mjesta i rangirati se na 91. mjestu.

U ovim procjenama mora da postoji doza opreza, jer kako smatraju ekonomisti ima mnogo neizvjesnosti.

Rast određene države nije jedino važan, bitno je i gdje je to dovodi, tj na koje mjesto u globalnoj ekonomiji. Rangiranje globalnog ekonomskog rasta ima prednost kada su u pitanju dugoročna stanovišta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *