On tvrdi da je pravi tvorac Facebook-a

Dodajte komentar

Kompanija Facebook i njen osnivač Mark Zuckerberg moraju priložiti dokumente i elektronske prepiske braniocu čiji je klijent Paul Ceglia u bijegu, nakon krivične prijave zbog lažne tvrdnje o većinskom vlasništvu u ovoj poznatoj društvenoj mreži, rekao je američki federalni sudija.

Sudija Vernon Broderick je u petak naredio kompaniji Facebook i njenom vlasniku Zuckerbergu da do ponedjeljka prilože dokumente koje je tražio Robert Ross Fogg, advokat Paula Ceglie, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dokumenti uključuju svu elektronsku prepisku koju je Zuckerberg imao o ugovoru sa Cegliom tokom 18 mjeseci, počevši od 2003. godine. U dokumentima se nalaze svi emailovi koje su razmjenjivali Ceglia i njegovi saradnici sa Zuckerbergom.

Suđenje u vezi sa ovim slučajem je zakazano za 4. maj, a Ceglia je, navodno, odsjekao elektronsku narukvicu prošlog mjeseca i pobjegao.

Paulov otac je kazao kako je njegov sin možda pobjegao vjerujući da Facebook i Zuckerberg rade zajedno sa tužiocima protiv njega, ugrožavajući pošteno suđenje.

Inače, riječ je o tužbi koja je privukla veliku pažnju svjetske javnosti. Ceglia tvrdi da ga je Zuckerberg kontaktirao 2003. godine i unajmio za ugovor od 1.000 dolara kako bi dizajnirao i programirao internet stranicu koji će kasnije postati Facebook. Ceglia je osim 1.000 dolara trebao, navodno, dobiti i 50 posto udjela u kompaniji i dodatnih jedan posto po svakom danu izrade internet stranice.

Facebook opovrgava sve optužbe i navodi da je u vrijeme kontaktiranja sa Cegliom, Zuckerberg radio na drugim projektima, a ne na Facebooku.

Klijent Ceglia je Zuckerberga tužio 2010. godine, a tvrdio je da mu je ugovorom potpisanim 2003. godine zagarantovano 50 posto udjela u vlasništvu Facebooka. Advokati Facebooka pokušavaju dokazati da je takav ugovor čista laž.

Zuckerberg je za Cegliju radio na projektu StreetFax. Njih dvojica su razmjenjivali informacije o tehničkim specifikacijama stranice koju je pravio Zuckerberg te o plaćanju usluga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *