Dukljanski vrtovi do kraja maja

Dodajte komentar

Izgradnja Dukljanskih vrtova, kompleksa na Zavali kod Budve, biće zvanično završena krajem maja, saopštio je glavni investitor u Stratex grupi Nil Emilfarb. On je kazao da se krajem maja planira velika proslava, povodom završetka projekta, za koji očekuje da će biti na ponos državi.

“Ostalo je da se još izgradi hotel, koji cće biti na mjestu sadašnjeg parkinga. Očekujemo da do kraja ljeta dobijemo dozvolu za promjenu plana, kako bi gradnja hotela pocela u oktobru ove godine”, rekao je Emilfarb u intervjuu Pobjedi.

On je saopštio da su do sada u projekte u Crnoj Gori investirali 150 miliona eura.

“Ne mislim da su u ovom trenutku toliko bitne cifre, nego transformacija koju smo napravili ulaganjem u Dukljanske vrtove i planovi koje imamo za ostale naše investicije”, naveo je Emilfarb.

On je kazao da su uspjeli da projekat na Zavali kod Budve, koji je smatran “ruglom Crne Gore”, pretvore u jedan od najboljih projekata ne samo u Crnoj Gori nego u regionu.

“Kao što ste primijetili, naše ulaganje u ozelenjavanje Dukljanskih vrtova je vjerovatno veća investicija nego što su mnogi ikad uložili u Budvu. Trudimo se da promijenimo imidž ovog projekta, s obzirom da smo svjesni da nam je Mirax u nasljeđe ostavio sliku izgradnje ogromnog nebodera, a mi smatramo da bi takve građevine narušile ovaj ambijent”, ocijenio je Emilfarb.

Zato se toliko, kkao je dodao, ulaže u ozelenjavanje, jer je želja da to postanu pravi vrtovi.

Emilfarb je saopštio da bi želio da druga faza Zavale bude oslobođena svih planova o izgradnji i da se na tom zemljištu napravi zelena oaza, park koji bi bio na raspolaganju građanima Budve i Crne Gore i njihovim gostima.

Na pitanje da li su, osim što su preuzeli dug Miraxa Hypo banci, poštovali i ugovore koje je prethodni investitor napravio sa kupcima apartmana, Emilfarb je kazao da su pregovarali sa bankom i već dvije godine otplaćuju kredit Miraxa.

“Svi kupci, koji su platili apartmane Miraksu, će se useliti. Mnogi su već dobili ključeve, a mnogi i žive u svojim apartmanima. Od Miraksa smo naslijedili polovinu prodatih apartmana, koje su oni i naplatili. Trenutno je prodato ukupno 70 odsto kapaciteta kompleksa. Mirax je uzeo 130 miliona eura i ostavio samo grube građevinske radove i temelje”, rekao je Emilfarb.

Bilo je, kako je naveo, potrebno uraditi kompletnu infrastrukturu za naselje, zamijeniti svu bravariju i sve instalacije u kućama, kao i zanatske radove.

Emilfarb je na pitanje kakve planove ima za Budvansku rivijeru, s obzirom da je njegova grupa vlasnik trećine Budvanske rivijere, odgovorio da je budvanska kompanija fokus kompletnog turističkog biznisa u Budvi i u Crnoj Gori.

“Naš cilj nije da radimo apartmane za prodaju, nego da razvijamo turizam i hotelijerstvo. Ne iskljucujemo mogućnost da nastavimo razvoj manjih projekata koji će sadržati stanove za prodaju, ali naš cilj je da povećamo broj luksuznih hotelskih soba. Zato pravimo planove za Budvansku rivijeru i željeli bismo da privučemo profesionalne partnere u hotelskom i turistickom biznisu, kako bi povećali broj soba sa sadašnjih 1,6 hiljhada na tri hiljade”, poručio je Emilfarb.

Komentarišući investicioni i poslovni ambijent u Crnoj Gori, Emilfarb je rekao da često ima utisak da su prestrogi prema Crnoj Gori, koja je nezavisnost stekla prije osam godina.

“Postoje procedure, kao što je dobijanje građevinske i urbanističke dozvole, koje su jako spore. Zaista mi se dopada ono što u ovoj državi radi premijer Milo Đukanović. Njegova vrata su uvijek otvorena za sve investitore, uvijek je spreman da se sretne s njima i kad on, nakon razgovora, donese odluku ljudi je obično hitno sprovedu”, zaključio je Emilfarb.

POBJEDA

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *