Okreće se: SAD pada – EU raste

Dodajte komentar

Rast fabričke proizvodnje u SAD usporen je prošlog mjeseca, uslijed pada cijena nafte, rast dolara i zimskog vremena.

Američki Institut za menadžment u nabavkama saopštio je da je njegov indeks za proizvodnju u martu pao na 51,5 s februarskih 52,9. Iako je to peti mjesec pada, sve iznad 50 poena se smatra porastom.

Dio bušotina je prestao da radi pošto su cijene nafte prepolovljene od jula na manje od 50 dolara po barelu, čime je smanjena potražnja za cijevima i mašinama. Istovremeno je dolar porasto u odnosu na euro i druge valute, čime su američki proizvodi skuplji u inostranstvu, pa je i za njima manja potražnja.

Na usporenje proizvodnje uticalo je i zatvaranje luka na Zapadnoj obali.

Očekuje se, međutim, da će proizodnja brže rasti sa slabljenjem posljedica zimskog vremena i zatvaranja luka. Proizvodnja se malo poboljšala između februara i marta što je znak da će se ubrzati tokom proljeća.

U Evropi je, s druge strane, kompanija Markit saoštila da je Indeks nabavki za potrebe privrede (PMI), koji mjeri poslovne aktivnosti, pokazao da je proizvodnja u eurozoni porasla na 52,2 u martu sa 51 prethodnog mjeseca.

Markit je naveo da je u martu povećana zaposlenost u proizvodnji najbržim tempom u poslednje tri i po godine. Razlog za to je i znatan pad vrijednosti eura u odnosu na druge valute, čime je evropska izvozna roba jeftinija i konkurentnija na stranim tržištima.

B92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *