Zuckerberg testira Facebook Phone

Dodajte komentar

Glasine o Facebookovom pametnom telefonu mrežom kruže već nekoliko godina, a nakon ne baš uspješnog lansiranja aplikacije Home (koja na početne ekrane Androida donosi sve najvažnije novosti s ove društvene mreže), čini se da je svima jasno da nema velike potražnje za ovakvim uređajem i da bi njegovo predstavljanje moglo završiti poražavajuće za Zuckerberga. 

Umjesto predstavljanja hardvera, ova se kompanija okreće softveru i posebnim aplikacijama koje neće biti tako ‘napadne’ kao Home, a jedna od takvih aplikacija koju trenutno testiraju je Facebook Phone. Riječ je o aplikaciji koju trenutno mogu koristiti samo zaposleni ove kompanije (poruka za instalacijom ove aplikacije pojavile se i nekim osobama koje ne rade u Fejsu, ali oni je ipak ne mogu pokrenuti) i koja iskorištava veliku bazu podataka brojeva mobilnih telefona koju posjeduje Facebook.

Naime, ova društvena mreža ima skoro 1,4 milijarde korisnika, od kojih veliki broj njih pristupa Facebooku putem mobilnih uređaja te Zuckerbergova kompanija ima pristup njihovim brojevima mobilnih telefona.

Aplikacija koju trenutno testiraju za Androide povezala bi telefonski broj korisnika s njegovim podacima na Facebooku tako da bi, ako primite poziv od osobe čiji broj nemate u telefonskom imeniku niti ste prijatelj s tom osobom na najvećoj društvenoj mreži, na ekranu telefona prikazali bi se podaci te osobe s Facebooka.

Takođe, ova bi aplikacija mogla i blokirati pozive određenih korisnika – npr. ako ste blokirali određenu osobu na Facebook mreži, automatski bi se blokirali i njeni pozivi. Iz Venture Beata kontaktirali su Facebook, ali iz te kompanije nisu htjeli da komentarišu informacije o aplikaciji Phone te su samo poručili kako oni često testiraju nove stvari na mreži.

Naravno, testiranje ne znači da će na kraju zaista i predstaviti tu aplikaciju, a u slučaju da ne bude nekih problema s privatnosti (na kakve smo navikli prethodnih godina s Facebookom), ova bi se aplikacija zaista mogla pokazati korisnom jer bi vam pokazala podatke o osobama koje vas zovu, a koje nemate u telefonskom imeniku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *