Đukanović: Moramo smanjiti poreze, pogotovo krizni

Dodajte komentar

Premijer Milo Đukanović je na današnjoj sjednici Vlade, u okviru rasprave na temu Analize realizacije poreske politike, kazao da bi bilo kakvo povećanje poreza bilo neprihvatljivo, te da se moraju smanjiti postojeći, posebno onaj koji je uveden kao “krizni“.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Analizu realizacije poreske politike za 2014. godinu.

U Analizi se sagledavaju efekti primjene poreske politike i njen uticaj na privredu i budžet, kao i stepen usklađenosti poreskih i carinskih propisa sa pravom EU.

Kako je saopšteno iz Vlade, ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 1.501,4 miliona eura, i veći su u odnosu na prethodnu godinu za 8,81 odsto.

Vlada je usvojila i Izvještaj o javnom dugu Crne Gore na 31. decembar 2014. godine. Neto javni dug, uzimajući u obzir depozite Ministarsva finansija, iznosio je 2.022,21 miliona eura, a u odnosu na bruto domaći proizvod javni dug na kraju prošle godine činio je 59,60 odsto BDP-a.

“Ne može proći nijedna inicijativa da se porezi povećaju, nego naprotiv – moramo da smanjimo poreze pogotovo onaj koji smo uveli kao “krizni“ kako se ne bi istopila prednost Crne Gore za strane investicije“, izričit je Đukanović.

Predsjednik Vlade je sa druge strane ukazao na potrebu podizanja stepena svijesti o odgovornosti prema državi kroz uredno plaćanje poreza.

Govoreći po tački dnevnog reda koja se tiče javnog duga naše zemlje, Đukanović je pozvao sve članove Vlade na poštovanje planiranih rashoda i ukazao na neophodnost dovođenja u sklad troškova i prihoda i to do kraja godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *