Investitori neko vrijeme neće tražiti naftu

Dodajte komentar

Nafte i gasa u našem podmorju najvjerovatnije ima, ali kolike su te rezerve i da li su dovoljne za eksploataciju sa stanovišta ekonomske opravdanosti veoma je upitno, saopštili su iz Liberalne partije.

Zbog sadašnje cijene nafte i gasa na berzi, neizvjesnog daljeg kretanja tih cijena, kao i trenutne geopolitičke situacije u svijetu, ne možemo sa sigurnošću očekivati kako će u skorije vrijeme investitori biti zaista spremni da uđu u skupe i neizvjesne projekte pronalaska komercijalnih rezervi upvovodonika kazali su iz LP-a, piše Dan.

Oni zbog toga smatraju da nije najbolji trenutak da se govori o nafti i gasu u crnogorskom podmorju, jer cijena nafte i gasa na tržipggu vrtoglavo nada, što najbolje govori o krizi ove industrije.

Danas i najmoćnije svjetske kompanije smanjuju svoje budžete za istraživanja, a pojedine projekcije govore da u narednom periodu do značajnijeg oporavka neće doći naveli su iz LP-a, čiji je predsjednik Andrija Popović.

Oni su istakli da je posebno važno da Crna Gora kao ekološka država mora povesti računa o zaštiti životne sredine, što podrazumijeva zaštitu mora, a time i obale i turizma.

Prema ocjeni LP-a, na ruku nam ne ide ni neriješeno pitanje Prevlake, kao ni neozbiljno potenciranje priče o Sutorini.

Kompanije u industriji nafte i gasa pažljivo prate sve što se dešava u potencijalnim investicionim zonama. Dok osluškuju šta se događa u nekoj državi, veoma temeljno analiziraju stanje prije nego odluče o daljim, konkretnim koracima. Očekujemo da se o ovakim resursima i te kako povede računa, kako nas nemarnost ne bi koštala mnogo više od potencijalne dobiti poručili su iz LP-a.

Oni su podsjetili da se ne tako davno, zbog havarije bušotine u Meksičkom zalivu, dogodila ekološka katastrofa ogromnih razmjera, pa iako Vlada finansijski ne namjerava da učestvuje u procesu istraživanja i proizvodnje ugljovodonika, postoje veliki rizici.

Na tender za dodjelu ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika u crnogorskom podmorju, koji je zatvoren 15. maja prošle godine, za proizvodnju ugljovodonika prijavila su se tri konzorcijuma od po dvije kompanije.

Ugovor obuhvata 13 blokova i površinu od oko tri hiljade kilomstra kvadratnih. Konačnu odluku o dodjeli koncesija donijeće Skunština.

Uticaće na razvoj ako se naće

Eventualni pronalazak nafte i gasa u podmorju biće veliki podsticaj razvoju privrede, ocijenio je potpredsjednik Privredne komore Stanko Zloković.

To je izuzetno važan projekat, a benefiti koje od toga država može imati su nesagledivi, zavisno od toga šta se pronađe i u kojim količinama kazao je Zloković Mini biznis.

Potreba za logistikom, kako je dodao, biće velika, a tu se, prije svega, misli na skladišne prostore, povezivanje naftnih platformi i istraživačkih brodova i kopna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *