Švedska ponovo prima rekordan broj doseljenika: Evo koje poslove najviše traže

1 komentar

Zavod za migracije Švedske objavio je zvaničnu listu traženih profesija u toj razvijenoj skandinavskoj zemlji kako bi u narednom periodu privukao u zemlju kvalitetan i obrazovan kadar, prenosi novinska agencija Patria.

Na listi profesija za kojima postoji velika potražnja u Švedskoj, a koji su objavljeni na internet stranici Zavoda za migracije, nalaze se, između ostalih, profesije kao što su babice, elektroinžinjeri i elektrotehničari, kuhari, limari, medicinske sestre, moleri, pekari, poslastičari, vodoinstalateri i stomatolozi.

Među traženim zanimanjima nalaze se i apotekari, geometri, građevinski inžinjeri i tehničari, instruktori vožnje, komercijalisti, ljekari, mehaničari kamiona, nastavnici i učitelji u osnovnim školama, pedagozi za osobe sa posebnim potrebama, psiholozi, radnici na izgradnji željeznica i puteva, rudari, stakloresci.

U Švedskoj se traže i profesije kao što su pedagozi za slobodne aktivnosti, savjetnici za profesionalno i studijsko usmjerenje i zubni higijeničari.

Ukoliko poslodavac u Švedskoj pozove kandidata na razgovor za posao za jedno od traženih zanimanja, zahtjev za radnu dozvolu može da se podnese iz Švedske umjesto da se kandidat vraća u domovinu kako bi podnio zahtjev.

Više informacija o traženim zanimanjima moguće je naći na internet stranici Zavoda za migracije (Migrationsverket).

Prema podacima konsultantske firme Ernst&Young, prosječna bruto plata u Švedskoj je 32.769 eura godišnje, odnosno 2.730 eura mjesečno.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • I need job in field edukation children or adolecents with intellectual disabilities.
    I have rich experience in secondary school, working with adolescents with different intellectual or phisical dissabilities.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *