Rusija pritisnula operativnu dobit Carlsberga u četvrtom tromjesečju

Dodajte komentar

Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u srijedu da mu se operativna dobit u četvrtom tromjesečju smanjila 22 posto pod pritiskom naglog pada prodaje na ruskom tržištu, a najavili su i odlazak u penziju izvršnog direktora Jorgena Buhla Rasmussena.

Operativna dobit prije posebnih stavki kliznula je tako na 1,79 milijardi danskih kruna (240 miliona eura), s 2,3 milijarde kruna koliko je iznosila u istom razdoblju prethodne godine.

Neto prihodi smanjeni su šest posto, na 14,328 milijardi kruna.

U januaru je danska kompanija najavila zatvaranje dvije od ukupno 10 pivara u Rusiji zbog privrednog usporavanja u toj zemlji i zakonske regulative kojom ruske vlasti nastoje suzbiti zabrinjavajuću raširenost alkoholizma. Mjere uključuju i zabranu prodaje alkoholnih pića na kioscima.

U Carlsbergu tako procjenjuju da se rusko tržište u cjelini u četvrtom tromjesečju smanjilo devet posto, što je rezultiralo padom njihovih isporuka za 14 posto.

U cijeloj regiji istočne Evrope prodaja im je smanjena 32 posto dok je u Aziji poskočila 39 posto. U zapadnoj Evropi, prodaja im je smanjena za četiri posto, na 8,6 milijardi kruna.

Za 2015. godinu četvrti proizvođač piva u svijetu predviđa organski rast operativne dobiti za pet do devet posto, ali i nastavak pritiska istočnoevropskih poslova na rezultate grupe.

“Očekujemo nastavak pozitivnog razvoja u našim regijama zapadne Evrope i Azije dok će na nivou grupe rezultate značajno pritisnuti očekivani pad BDP-a i devalvacija valuta u Rusiji i Ukrajini”, procjenjuju u Carlsbergu.

Najavili su takođe odlazak u penziju izvršnog direktora Rasmussena 15. juna, a zamijeniće ga Cees't Hart, čelnik mljekare FrieslandCampina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *