Španci odustali od gradnje 23 vjetroelektrane na brdu Možura

Dodajte komentar

Španska kompanija poznata po gradnji obnovljivih izvora električne energije “Fersa Energies Renovables” potpisala je ugovor o prodaji 99 odsto udjela u svojoj produžnici u Crnoj Gori, koja je bila zadužena za realizaciju rojekta gradnje vjetroelektrana na Možuri.

Udio prodat za skoro tri miliona

Kako su objasnili iz španske kompanije, udio u firmi iz Crne Gore prodat je za 2,9 miliona eura firmi “Cifidek doo” koja je u vlasništvu britanske kompanije “Vestigo Capital”, pišu današnje Dnevne novine.

Dogovor o prodaji udjela u firmi zaduženoj za gradnju vjetroelektrana na brdu Možura snage od 46 MW, dio je strategije kompanije “Fersa Energies Renovables” kojom su odlučili da se koncentrišu na zemlje u kojima su već prisutani prenosi portal “Seenews”.

Vestigo Capital investitor

Nova kompanija koja je preuzela posao gradnje 23 vjetroelektrane na brdu Možura kod Ulcinja osnovana je 2012. godine i poznata je po preuzimanju firmi čija je vrijednost do 40 miliona eura. Kako je objašnjeno na sajtu “Vestigo Capital-a” njihov cilj je istraživanje i usmjeravanje kapitala u lokalna preduzeća Jugoistočne Evrope za koja smatraju da uz njihove savjete i upravljanje mogu ostvariti ogroman potencijal.

“Investiciona strategija preduzeća “Vestigo Capital” je fokusiranost i održivost”, navedeno je na sajtu ove britanske kompanije.

Kako tvrde iz “Vestigo Capital”-a, investiciona teza za ulaganja u region je dizajnirana oko tri glavne teme.

“Pronalaženje preduzeća koja imaju kapacitet za održivi rast i izlazak iz recesije, posebno onih kod kojih je moguće povećati izvozne prihode, kao i konsolidacija u svim oblastima u kojima je zastupljena ova kompanija. Rad sa firmama u koje je ulagano u posljednjih nekoliko godina potvrda je da tim “Vestigo Capital”-a može da poboljša radne performanse uvođenjem novog menadžmenta, sistema, procesa i modela upravljanja”, ističe se na sajtu.

Međutim, kada će “Vestigo Capital” i kompanija Cifidek koja se nalazi u njenom sastavu početi gradnju vjetroelektrana za sada je nepoznanica.

Ugovor zaključen 2012. godine

Crna Gora je zaključila Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura 5. jula 2010. sa konzorcijumom “Fersa & Čelebić” u čijem sastavu se nalaze “Fersa Energias Renovables” iz Španije i “Čelebić doo” iz Podgorice.

Špansko-crnogorski konzorcijum predao je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za dobijanje građevinske dozvole koja je odobrena u decembru prošle godine, nakon čega, prema ugovoru, trebalo da uđe u pripremnu fazu za izgradnju.

U prvih 12 godina rada vjetroelektrane, kako je ranije objavljeno, otkupna cijena električne energije bila bi zagarantovana u skladu sa cijenama definisanim Uredbom o tarifnom sistemu za utvrđivanje podsticajne cijene struje iz obnovljivih izvora energije i Ugovorom. Cijena godišnjeg zakupa državnog zemljišta za gradnju vjetroelektrane na lokalitetu Možura je 37 centi po kvadratu.

Ipak, i ako je predsjednik kompanije Hoze Marija Roger još u aprilu prošle 2011. godine najavio vjetroelektrane, koje će proizvoditi struju “dovoljnu za pokrivanje potreba za električnom energijom 15.000 domaćinstava”, one nikada nijesu izgrađene.

Iz kompanije Čelebić kao manjinski akcionari nijesu mogli juče da nam saopšte detalje i razloge prodaje posla vrijednog oko 75 miliona eura.

Turbine visine do 100 metara

Predsjednik kompanije “Fersa Energias Renovables” Hoze Maria Roger rekao je prije četiri godine crnogorskim medijima da će turbine na vjetroelektranama biti visoke od 90 do 100 metara, sa rasponom od 95 metara, te da će čitav projekat da vrijedi 75 miliona eura.

On je tada kazao da pripremaju studije za priključenje na mrežu, kao i one za monitoring ptica, a u izradi je i glavni projekat.

Kako su mediji nekoliko puta prenosili, špansko-crnogorski konzorcijum imao je problema sa finansijama zbog čega je i odlagan početak gradnje vjetroelektrana na Možuri.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *