EU tržišta: Indeksi skliznuli s najviših nivoa u sedam godina

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama jutros cijene dionica skliznule s najviših nivoa u sedam godina zbog pada cijena nafte i slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko evropskih kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 posto, na 1.511 bodova, nakon što je juče porastao 0,7 posto, na najviši nivo u sedam godina.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,4 i 0,7 posto.

Evropske ulagače na oprez je naveo pad cijena nafte, nakon podatka da su prošloge nedelje zalihe u SAD-u skočile za 14,3 miliona barela, na rekordne nivoe. Ako taj podatak danas potvrdi i izvještaj EIA-e (Energy Information Administration), bio bi to najveći nedeljni skok zaliha od kada se prate ti podaci.

Zbog toga su, nakon višednevnog rasta, cijene ′crnog zlata′ pod pritiskom. Jutros se na londonskom tržištu cijena barela kreće oko 59,40 dolara, dodatno se odmaknuvši od najvišg nivoa od 63 dolara dostignute u utorak. Na američkom je tržištu, pak, potonula za 1,7 dolara, na 50,40 dolara.

“Cijene nafte pale su zbog strahovanja da je višednevni uspon cijena pretjeran zbog i dalje prevelike ponude u odnosu na potražnju. Od sredine janara cijene su porasle 34 posto, što je posljedica zatvaranja bušotina i smanjenja investicija naftnih kompanija, no to još nije rezultiralo smanjenjem proizvodnje”, navode analitičari ANZ banke u bilješci klijentima.

Ulagače su jutros razočarali i slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija. Iz tog je razloga cijena dionice avio prevoznika Air Francea-KLM-a pala gotovo 5 posto, dok je dionica britanske uslužne kompanije Centrice pojeftinila više od 7 posto.

Na većini azijskih berzi danas se nije radilo zbog proslave kineske nove godine. Na ostalim se berzama trgovalo oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio nepromijenjen u odnosu na juče.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, na 18.264 boda, najvišu nivo od maja 2000. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *