Kako se Obama zamjerio Evropi

Dodajte komentar

Američki predsjednik Barack Obama ovih je dana dao intervju Kari Swisher u kojem je govorio o cyber ratovima, cyber sigurnosti i drugim tehnološkim temama.

Jedan odgovor je izazvao pomutnju i negativne emocije u Evropi.

Swisher je postavila pitanje o istragama koje Europska unija vodi protiv Googlea i Facebooka, a Obama je u odgovoru optužio Evropu za protekcionizam:
– Treba napomenuti da je odgovor Evrope u ovom slučaju prije svega vođen komercijalnom idejom. Neke zemlje kao što je Njemačka, koja ima istorijskog iskustva s tajnom policijom (Stasi), su posebno osjetljive na ove teme. Međutim, ponekad njihovi provajderi, koji se jednostavno ne mogu takmičiti s našima, jednostavno pokušavaju stvoriti teškoće našim kompanijama, kako ne bi mogle biti učinkovite. (…) Naše kompanije su stvorile Internet, proširile ga i usavršile na način s kojim se Evropa ne može takmičiti.

Mnogi u EU nisu zadovoljni s ovom izjavom. Ramon Tremosa, član Evropskog parlamenta, izjavio je kako pozicija Evropske unije nije bazirana na ličnom interesu:
– Predsjednik Obama zaboravlja ili možda nije svjestan činjenice da se među oštećenim strankama nalaze i kompanije iz SAD-a. Neke od njih, kao što je Yelp, ne skrivaju to od javnosti. Druge ne žele da izu ađu javnost jer se boje osvete –

U proteklih nekoliko godina Evropska unija je nekoliko puta ‘napadala’ Google i druge američke tehnološke divove. Posljednje četiri godine vodi se spor protiv Googlea, u novembru je Evropski parlament donio rezoluciju koja sugeriše ‘razdvajanje’ Googlea, a od maja prošle godine kompanija na području Evrope mora da poštuje takozvano ‘pravo na zaborav’.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *