Špigl: Grčka će bankrotirati do ljeta

Dodajte komentar

Njemački magazin “Spiegel” navodi da se Grčka nakon neuspješnog sastanka ministara finansija eurozone, koji je održan juče u Briselu, sve više približava bankrotu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Inače, sastanak ministara eurozone je okončan bez dogovora o novom režimu otplate duga u okviru programa finansijske pomoći međunarodnih kreditora Grčkoj.

Njemački list čak predviđa da je izlazak Grčke iz eurozone sve vjerovatniji ako se ne postigne dogovor u vezi s programom finansijske pomoći.

“Ako stvarno ne bude novih para od evropskih partnera, Grčka će bankrotirati najkasnije tokom ljeta, a možda i prije”, navodi njemački magazin.

Dodaje se da samo do kraja marta ove godine Grčka mora, na račun kamata, platiti 2,2 milijardi eura.

Magazin predviđa da bi Grčka mogla napustiti eurozonu ako bi bankrotirala bez finansijske pomoći međunarodnih kreditora.

Grčki dug iznosi 315 milijardi eura, što je 175 posto grčkog bruto društvenog proizvoda (BDP). Reprogramiranje jednog dijela duga je dogovoreno prije dvije godine, ali je trenutno od ključne važnosti da se postigne novi sporazum o povoljnijoj otplati duga kako bi Grčka ostvarila ekonomsku stabilnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *