Dogovor Grčke i EU u narednih 48 sati?

Dodajte komentar

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izrazio je uverenje da će se u naredna dva dana postići sporazum sa zonom eura.

“Ne sumnjam da će u narednih 48 sati Evropa uspjeti da nam podnese dokument kako bismo počeli pravi posao i sastavili novi ugovor za Grčku”, rekao je Varufakis kasnije sinoć u Briselu posle sastanka koji je završen bez ikakvog dogovora.

Ministri finansija Evropske unije danas će održati ranije zakazani sastanak, na kojem će sigurno Grčka biti glavna tema.

Varufakis je rekao da je bio blizu potpisivanja sporazuma koji je ranije pripremila Evropska komisija a u kojem se “priznaje ozbiljnost humanitarne krize u Grčkoj” i predlaže produžetak roka od četiri mjeseca.

Varufakis je rekao da sporazum koji je predstavljen juče u Briselu nije bio onaj koji je pripremila Evropska komisija zbog čega je Atina odbila da ga potpiše.

“Na žalost, taj dokument je zamenjen” pred početak sastanka. “I pored naše dobro volje, bilo je nemoguće da potpišemo taj dokument, jer predviđa da se nastavi sadašnji program pomoći”, rekao je Varufakis i dodao da je pored toga “što je imao neke fleksibilne tačke, u suštini je bio suviše nejasan”.

Sadašnji plan oporavka ističe 28. februara a Evrogrupa je u ponedeljak postavila ultimatum Grčkoj da do kraja nedelje zatraži nastavak progama, čemu se Grčka protivi, jer želi novi program s manje strogim mjerama štednjama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *