Revolucija u kucanju poruka: Mikrofluidna tastatura koja se izdiže iz ekrana

Dodajte komentar

Nakon nekoliko godina, desetina prototipova i par primamljivih promo videa na tržištu napokon dostupna prva mikrofluidna tastatura koja se izdiže iz ekrana. Drugim riječima, radi se o kombinaciji touchscreena i normalne tastature koja se po potrebi pojavljuje na površini korisnikovog smartphone.

Kalifornijski startup Tactus Technology na ovom patentu radi već neko vrijeme, a u suštini se radi o mreži nevidljivih cjevčica unutar samog (modifikovanog) touchscreena koje se po potrebi pune mikrofluidima što uzrokuje izdizanje iz samog ekrana. Možda ne zvuči toliko revolucionarno i teško za izvesti, ali radi se o tehnologiji koja je još uvijek u svojim začetcima.

Iako su iz Tactusa obećavali prve ovakve ekrane još prošle godine, izgleda kako nisu uspjeli ispraviti sve nedostatke, ali ipak nude utješnu nagradu: kućište za iPad mini nazvano Phorm koje, kakvo god bilo, predstavlja svojevrsni napredak i prvi korak prema nečem potencijalno velikom.

Samo kućište je sastavljeno od plastičnog dijela i dodatnog ekrana koji je ispunjen već spomenutim mikrofluidima. Korisnik na poleđini pomiče svojevrsnu polugu koja uzrokuje ispuštanje ulja te bubrenje ekrana na dijelu na kojem se inače nalazi touchscreen tastatura. Na žalost, ovaj model još uvijek ima neke primjetne mane poput otežanog tipkanja zbog dodatnog sloja na ekranu i poluge koja poprilično zapinje. Sljedeći je korak razvoj sistema integrisanog u sam screen smartphone uređaja, a tek ćemo onda vidjeti ima li ova tehnologija uistinu budućnosti ili će zamrijeti brže od Google Glassa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *