Privredna komora: Podrška EBRD za bolje poslovanje malih i srednjih preduzeća

Dodajte komentar

Privredna komora Crne Gore je u saradnji sa kancelarijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u našoj zemlji organizovala sastanak posvećen mogućnostima pružanja podrške malom i srednjem biznisu.

Potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović pojasnila je brojnim privrednicima – učesnicima sastanka da je Evropska banka za obnovu i razvoj opredijelila bespovratna sredstva za podršku malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori zaprojekte iz oblasti izrade biznis i marketing planova, strategije, primjene informacionih tehnologija, HACCP i drugih standarda, studija energetske efikasnosti, unapređenje računovodstva i finansijskog izvještavanja, inženjerskih rešenja, stduija zaštite životne sredine, te dodatno za razvoj ženskog preduzetništva.

“Vaše brojno prisustvo govori o potrebi za ovakvom  vrstompodrške,kao i o spremnosti naših ljudi u Crnoj Gori koji imaju znanja da se u okviru ovih programa uključe kao konsultanti. Ovdje je riječ o EBRD podršci za konsultantske usluge za koje preduzeće ima potrebu kako bi unaprijedilo svoje poslovanje”, rekla je potpredsjednica Filipović.

Na sastanku su govorili predstavnici tima za podršku malim i srednjim preduzećima EBRD Nikolina Perović Filipović i Matija Dautović.

EBRD obezbjeđuje podršku kroz angažovanje lokalnih konsultanata iznosom do 10.000 eura (Small Business Support,) kao i međunarodnih konsultanata do 40.000 eura (Enterprise Growth Programme).

Do sada je podržano oko 550 preduzeća u Crnoj Gori, saviše od 630 projekata iz svih opštinaCrne Gore.

“Kriterijumi za pomoć EBRD-a su da preduzeće ima do 250 zaposlenih, da je u većinskom privatnom i domaćem vlasništvu, finansijski stabilno i da posluje najmanje dvije godine. Program ne podržava vojnu industriju, proizvodnju duvana i alkohola, finansijske usluge i igre na sreću”, navodi se u saopštenju Privredne komore.

Projekti traju od 3-12 mjeseci, a po uspješnom završetku EBRD refundira od 25 odsto do 75 odsto troškova za konsultantske usluge, maksimalno do 10.000 eura

“EBRD podržava žene u biznisu da bi lakše došle do konsultantskih usluga u cilju poboljšanja poslovanja sa dodatnih 10 odsto refundiranja troškova na već pomenutih 25 do 75 odsto. Podrška se odnosi ina start-up preduzeća,kao i na jačanje znanja i kapaciteta žena koje posjeduju/vode firme kroz treninge i mentorstva. Dodatnu pomoć ženama u biznisupružila je Švedske investiciona agencija”, stoji u saopštenju.

O pozitivnim iskustvima korišćenja pomoći EBRD-a govorio je predstavnik kompanije Neckom Žarko Glušica koja je sredstva iskoristila da bi uvela ISO standard kroz angažovanje lokalnog konsultanta, te za kreiranje strateškog biznis plana kroz angažman međunarodnog konsultanta.

On je ocijenio da su nakon ovoga svi aspekti njihovog poslovanja unapređeni i ohrabrio privrednike da uđu u saradnju sa EBRD-om jer će imati značajne benefite.

Konsultant Slavica Jovanović, predstavnica preduzeća DLS Montenegro, je naglasila značaj posvećenosti menadžmenta crnogorskih kompanija da bi projekti koji se realizuju uz podršku EBRD bili uspješni.

Privrednike je interesovalo, između ostalog, da li EBRD ovim programom podržava već urađene projekte, da li se ista firma može više puta prijaviti za pomoć ove banke, tražili su pojašnjenje procedure za uključivanje u projektni ciklus odnosno oko izbora konsultanta i slično.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *