Grčka počela preispitivanje spornih privatizacija

Dodajte komentar

Grčka namjerava da preispita sporazum o privatizaciji 14 aerodroma  sklopljenih s njemačkim Fraportom, ukupne vrijednosti 1,2 milijarda eura, objavila je danas grčka vlada, precizirajući da bi sporazum mogao biti zamrznut.

“Sporazum nije još ratifikovan i zatražili smo da bude zamrznut dok se ponovno ne razmotri njegov sadržaj”, objasnio je državni ministar Alekos Flamburaris za Mega TV.

Sporazum potpisan s frankfurtskim operaterom aerodroma Fraportom, jedna od finansijski najvećih privatizacija u zemlji, mogao bi biti preispitan kako bi se osiguralo da bude u opštem interesu, kazao je.

Sporazum se odnosi na 14 aerodroma stavljenih pod koncesiju 2014., među kojima su aerodrom u drugom najvećem gradu u zemlji Solunu te aerodromi u turističkim centrima poput Krfa, Rodosa, Mikonosa i Santorinija.

Privatizacija grčkih kompanija stalni je kamen spoticanja između Grčke i trojke (Evropske centralne banke, Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda) jer je dio paketa koji su prihvatile bivše grčke vlade u zamjenu za pomoć od 240 milijardi dolara. Radikalna ljevičarska stranka Siriza na čelu s novim premijerom Aleksisom Ciprasom u januaru je, nakon izborne pobjede, najavila da će usporiti postupak privatizacije istovremeno s traženjem revizije uslova za vraćanje grčkog duga kreditorima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *