S&P: Eventualni izlazak Grčke ne bi ugrozio eurozonu

Dodajte komentar

“Premija rizika za Grčku drastično je opet porasla, no panika se nije proširila na druge zemlje ranije pogođene krizom. Opasnost od širenja grčkih previranja zapravo se ne čini tako velikom”, kazao je u srijedu Moritz Kraemer, zvaničnik Standard and Poor's-a (S&P) za kreditne rejtinge država, u razgovoru za njemačke novine Boersen-Zeitung.

Prije nekoliko godina u jeku prve grčke krize finansijska je tržišta zahvatila panika, pa su snažno porasle i cijene zaduživanja drugih članica eurozone, kao što su Irska, Španija, Italija…

Kraemer kaže da eurozona danas može izaći na kraj s eventualnim izlaskom Grčke, premda priznaje da je teško predvidjeti rizike povezane s mogućnošću njezinog izlaska iz 19-člane zone primjene jedinstvene valute.

“Grčka ekonomija vrlo je slaba i njena povezanost s ostatkom eurozone još je manja nego što sugeriša dodata vrijednost”, kazao je Kraemer, dodajući kako je i zbog toga opasnost od širenja na druge zemlje sada manja.

Takođe, mišljenja je da na kreditne rejtinge grčkih zajmodavaca ne bi negativno uticalo ako se pozajmice Grčkoj budu morale otpisati.

“Suprotno javnoj percepciji, razmjere potraživanja uopšte nisu tako velike u odnosu na ekonomsku snagu kreditora”, tumači Kraemer, dodajući da je Berlin puno više novca izdvojio za potrebe spašavanja njemačkih banaka tokom globalne finansijske krize nego što bi trebao u slučaju da izgubi sav novac koji je pozajmio Grčkoj.

Po njegovoj ocjeni, izostali uticaj otpisa grčkog duga ojačao bi poziciju kreditora u pregovorima.

Nadalje, zvaničnik S&P-a smatra da bi napuštanje eurozone bilo devastirajuće za Grčku, posebno zato što se na uvoz oslanja više od svih drugih članica eurozone i ne bi bila u mogućnosti svojom valutom finansirati kupovinu svih roba koje su joj potrebne iz inostranstva, poput energenata, ljekova i hrane.

“Tamošnji građani možda bi morali prolaziti kroz sva odricanja za koja su smatrali da su već iza njih”, kazao je Kraemer.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *