Neto dobit Societe Generale u četvrtom kvartalu 511 miliona

Dodajte komentar

Francuska banka Societe Generale u četvrtak je saopštila da je u četvrtom kvartalu 2014. godine njena dobiti na nivou grupe gotovo utrostručena, što dobrim dijelom proizlazi iz solidnog rasta prihoda u segmentu investicionog bankarstva.
Neto dobit u zadnjem je tromjesečju prošle godine tako uvećana na 511 miliona eura, sa 191 miliona eura u istom razdoblju godine ranije, pokazalo je danas objavljeni finansijski izvještaj Societe Generalea. U četvrtom kvartalu 2013. godine na njene poslovne rezultate snažno je uticala kazna u iznosu 445,9 miliona eura koju joj je bila odrezala Evropska komisija nakon što je istragom utvrđeno da je jedan od bančinih radnika učestvovao u navodnom manipulisanju kamatnom stopom Euribor.

Neto bankovni prihodi u zadnjem su tromjesečju prošle godine uvećani za 7,5 posto, na 6,123 milijarde eura. Operativni troškovi u istom su razdoblju smanjeni na 4,263 milijardi eura, sa 4,405 milijardi eura, navodi se u finansijskom izvještaju.

Značajan doprinos u četvrtom tromjesečju dao je segment globalnog bankarstva i investicionih rješenja, koji uključuju investiciono bankarstvo i upravljanje imovinom. Neto dobit u tom je segmentu poskočila na 407 miliona eura, dok je u istom razdoblju godine ranije zabilježen gubitak od 184 miliona eura.

Među dijelovima poslovanja koji bi mogli imati teškoća izdvaja se onaj u Rusiji, gdje je Societe Generale vlasnik jedne od najvećih tamošnjih privatnih banaka Rosbanka. Iako na Rusiju trenutno otpada samo oko pet posto ukupnih prihoda grupe, nekad su imali velike ambicije u toj zemlji, gdje im je Rosbank trebao pomoći da pokrenu rast dok se Evropa teškom mukom oporavlja od finansijske krize. Ruski dio poslovanja u četvrtom je tromjesečju zabilježio neto gubitak od 11 miliona eura, u kontekstu sankcija Moskvi, posustale ruske ekonomije i slabe rublje

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *