Luka Bar i Kontejnerski terminali spremni za auto-put

Dodajte komentar

Luka je apsolutno spremna za pretovar rasutog cementa, kamena, pijeska, benzina, nafte, bitumena koji će se u velikim količinama koristiti za gradnju auto-puta kazao je Pobjedi izvršni direktor Luke Bar Slobo Pajović.

Za gradnju ovog projekta, koji je vrijedan 809 miliona eura, trebaće, kaže on, velike količine svih ovih materijala, ali još ne znamo koliko.

Spremna je Luka, kaže Pajović, i za ro-ro terete, odnosno pretovar kompletne opreme koja se bude iskrcavala na točkovima u voznom stanju, bez korišćenja dizalica. Sve to može da se odradi preko terminala Luke Bar.

Sastanci

Sve ostalo, podsjeća on, ići će preko Kontejnerskih terminala i generalnih tereta.

– Mi u dijelu pretovara imamo kompletnu mehanizaciju horizontalnu i vertikalnu koja je spremna da udovolji, pretovarne mostove. Luka posjeduje i mobilnu lučku dizalicu koja je nosivosti 144 tone. To pokazuje da smo spremni za sve, kaže Pajović i dodaje da je to posao Kontejnerskih terminala i generalnih tereta.

Izvršni direktor Luke kaže da su do sada imali nekoliko sastanaka sa predstavnicima kineskih partnera kompanije CCCC, odnosno njene kćerke CRBC, koji će graditi crnogorski projekat stoljeća od Smokovca do Mateševa.

Kineski partneri su bili nekoliko puta u Luci Bar. Zanimalo ih je da se uvjere koji su kapaciteti Bara za pretovar tereta koji će njima trebati. Oni su u Luku počeli da dolaze prije potpisivanja ugovora. Treba im kompletna slika prije početka gradnje auto-puta, kaže Pajović.

Na osnovu dosadašnjih razgovora, kaže Pajović, čini se da su zadovoljni našim mogućnostima. Pajović kaže da se još ne zna koliko će tereta stići brodovima za gradnju auto-puta.

– U dosadašnjim razgovorima ni oni nijesu operisali količinama. Zato u ovom momentu ne mogu procijeniti količinu ni za jedan od ovih tereta, kaže Pajović.

Termini još nepoznati

On je Pobjedi kazao da još nema tačan termin kad bi mogli krenuti tereti, jer je Kineze više zanimalo da li Luka ima kapacitet, a količine nijesu pominjali.

U ovom momentu, ističe Pajović, ne možemo procijeniti ni koliko će profita Luka imati od gradnje auto-puta, jer je sa Kinezima u dosadašnjim sastancima razgovarano o tehničkim, a ne o komercijalnim detaljima.

– Prije početka gradnje o tome ćemo detaljno razgovarati kaže on i dodaje da vjeruje da će Kinezi morati da se snabdijevaju iz više izvora.

– To su ogromne količine, pa je teško reći da li će jedan pravac moći da zadovolji potrebe. Ja sam siguran da će barski pravac moći da zadovolji sve potrebe za pretovarom rasutih i tečnih tereta, kaže Pajović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *