Banke upoznaju klijente sa FATCA propisima

Dodajte komentar

Svrha uključivanja Crne Gore u FATCA sistem je razmjena informacija o bankarskim računima i transferu sredstava preko računa američkih, a ne crnogorskih državljana u Crnoj Gori, saopšteno je u Ministarstvu finansija.

Reagujući na tekst pod nazivom “SAD će kontrolisati račune crnogorskih građana”, koji je juče objavljen u Dnevnim novinama, u PR službi Ministarstva finansija kazali su da iznijeti navodi nijesu u cjelosti tačni zbog čega javnost može steći pogrešnu sliku o predmetnoj temi, uprkos, kako su dodali, njihovoj ažurnosti.

Nema novih obaveza građana

U Ministarstvu su istakli da bi se razmjena informacija vršila između nadležnih organa Crne Gore i SAD, u cilju sprečavanja utaje poreza.

“Veoma je važno naglasiti da se implementacijom odredbi navedenog sporazuma neće uspostaviti nove obaveze za korisnike računa, već će se otvaranje računa kod poslovnih banaka i dalje sprovoditi saglasno propisu Centralne banke Crne Gore, uz neophodnu propisanu dokumentaciju. Kako je prvobitni rok za potpisivanje ovog ugovora pomjeren za kraj 2015. netačna je informacija da će puna primjena početi najkasnije do septembra ove godine”, kazali su u PR službi Ministarstva.

Prema njihovim riječima, nakon obostranog potpisivanja ugovora nadležna tijela država potpisnica pristupiće njegovoj ratifikaciji.

“Primjena navedenog sporazuma bi podrazumijevala automatsku razmjenu informacija između nadležnih institucija, uz uslov povjerljivosti i ograničenosti korišćenja istih”, naveli su u Ministarstvu.

CKB izmijenila uslove poslovanja

S druge strane, prema saznanjima Dnevnih novina dio finansijskih institucija, u prvom redu banke i osiguravajuće kuće, već je počeo da upoznaje građane sa ovim propisima i prikuplja podatke od njih.

Neke od banaka koje posluju na crnogorskom tržištu, poput Crnogorske komercijalne i NLB, još u junu prošle godine obavijestile su klijente o usvajanju FATCA propisa.

“Klijent je saglasan i ovlašćuje banku da prikuplja i obrađuje podatke o ličnosti u svrhu utvrđivanja statusa Klijenta i sprovođenja obaveza izvještavanja u skladu sa odredbama Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA)”, navodi se u dokumentu CKB banke pod naslovom “Opšti uslovi poslovanja”.

Nesporno je, takođe, i da promet na računima crnogorskih građana može dospjeti u ruke američkih poreskih organa, jer je sporazumom koji je Crna Gora načelno prihvatila predviđeno da se u slučaju nepribavljanja valjanih podataka od klijenata, banke prema njihovim računima mogu odnositi kao prema računima državljana SAD. Drugim riječima, banke su dužne da njihove podatke dostave nadležnim organima SAD, kako bi oni utvrdili da je riječ o njihovim državljanima.

Na kraju, nemogućnost zaposlenih u PR službi Ministarstva da tokom jučerašnjeg dana odgovore na svega dva pitanja Dnevnih novina i nemušto opravdanje da je jedna od radnica ponijela potrebnu dokumentaciju kući, dovoljno govore o njihovoj “dobroj praksi da ažurno i u razumnim rokovima dostavljaju odgovore na sva pitanja medija”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *