Portugal bi što prije da vrati dug MMF

Dodajte komentar

Portugalska vlada želi prije vremena da vrati Međunarodnom monetarnom fondu dug od 14 milijardi eura, odnosno skoro polovinu kredita koji je dobila 2011. godine, u roku od najduže dvije i po godine.

Vlada u Lisabonu uputila je zvanično pismo prošle nedjelje MMF i institucijama Evropske komisije, izjavio je neimenovani portparol portugalskog Ministarstva finansija.

Prijevremeno vraćanje duga donijeto je uz saglasnost kreditora a o tom prijedlogu će se raspravljati na narednoj sjednici ministara zemljama zone evra 16. februara u Briselu.

Portugal je dobio 25,7 milijardi eura od MMF u okviru programa pomoći od 78 milijardi evra koje su mu MMF i EU odobrile u maju 2011. godine. Vlasti u Lisabonu su odustale od posljednje tranše pomoći od 2,6 milijardi eura.

Portugalska ministarka finansija Marija-Luis Albukerk izjavila je krajem januara da je njena zemlja u mogućnosti da unaprijed vrati dug MMF, ali postepeno, zahvaljujući normalizaciji tržišta kapitala.

„Portugal ima značajne novčane rezerve koje mu omogućavaju da se suoči s mogućim nestabilnim tržištem“, rekla je ministarka.

Portugal se sprema da krene stopama Irske, koja je krajem novembra izrazila namjeru da takođe unaprijed vrati devet milijardi evra duga od ukupno 22,5 milijardi evra kredita od MMF.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *