Koraci koje morate preduzeti prije započinjanja biznisa

Dodajte komentar

Započinjanje sopstvenog biznisa može biti veoma zabavno, ali i opterećujuće i malo zbunjujuće. Postoji više koraka za to. Da biste se organizovali, evo kompletne liste koju treba da pročitate prije nego što odlučite da započnete biznis:

1. Obučite se: Ako već niste, treba da imate neki nivo poslovnog znanja prije početka. Postoje besplatni časovi i licencirani programi koji vam daju vrijedne savjete za donošenje poslovnih odluka. Ako tražite profesionalnu pomoć i obuku, znaćete tačno šta da očekujete od otvaranja i vođenja sopstvenog biznisa.

2. Napišite poslovni plan: Ne možete imati biznis bez plana, a treba vam neki koji je dobro smišljen i dobro napisan da biste ubijedili banku da zaslužujete kredit. Vaš poslovni plan treba da razmotri sve novčane obaveze.

3. Izaberite ime firme: Morate ga izabrati prije nego što krenete dalje. Potrudite se da bude jedinstveno i da ne bude slično imenu neke druge kompanije. Želite da se izdvojite iz konkurencije.

4. Nađite savršeno mjesto: Prvo odlučite koji tip mjesta treba vaš biznis. Možete li da radite u kancelariji u vašoj kući ili treba da iznajmite prostor? Izaberite mjesto koje vam odgovara po budžetu i širini.

5. Sredite novac: Ne morate finansirati vaše preduzeće od svog novca. Potražite kredite koji su potpomognuti vladom, istraživačke grantove ili preduzetnički kapital.

6. Otvorite račun u banci posebno za vašu firmu. Nikada nemojte koristiti svoj račun za troškove firme.

7. Registrujte domen. Izaberite domen koji se poklapa sa imenom vaše firme.

8. Postavite veb sajt: Kreirajte vebsajt što prije. Veoma je važno za vaš kredibilitet. Ako još uvijek nemate dovoljno sadržaja, počnite sa Fejsbuk stranicom koja uključuje informacije o vašoj firmi.

9. Pobrinite se za pravna pitanja: Istražite tipove subjekata (d.o.o, partnerstvo, korporacija, itd.) i odredite šta je vaše preduzeće. Napravite vašu firmu zvaničnim pravnim subjektom.

10. Registrujte vašu firmu

11. Nabavite dozvole: Dobijte prije otvaranjasve državne dozvole koje vam trebaju.

12. Shvatite koje su vaše odgovornosti: Sada ste poslodavac i morate znati šta to znači u smislu zapošljavanja i otpuštanja radnika, kao i obezbjeđivanja plate. Budite jasni u pogledu svojih obaveza prije nego što zaposlite nekog.

Upuštate se u veliku avanturu, a ovim koracima ćete se pokriti pravno i finansijski prije nego što počnete sa vođenjem firme.

Prevod: Milena Ivanović

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *