Bivši prvi čovjek Coca-Cole kupuje firme po Hrvatskoj

Dodajte komentar

Bivši prvi čovjek američke kompanije Coca-Cola Enterprises, John R. Alm zainteresovan je za kupovinu hotela Njivice na ostrvu Krk, koji je procjenjen na 15 do 20 miliona eura, a otkupio je i projekt izgradnje marine i hotela na Korčuli.

Prema pisanju zagrebačkog “Jutarnjeg lista”, Alm je zainteresovan i za ulaganja u mineralne resurse i kamenolome, pa ga zanima i “Jadrankamen”.

Hotel Njivice je trenutno u veoma lošem finansijskom stanju. Njegov vlasnik je, kako piše “Jutarnji”, kontroverzni hrvatski biznismen Marijan Filipović, poznatiji kao “dobrotvor iz Čabra”, vlasnik Finvest Korpa (Corp), firme za koju je krajem 2012. rekao da će pokloniti radnicima, zbog čega je dobio odlikovanje predsjednika Josipovića.

Međutim, od poklona nije bilo ništa a prošle godine je prestao i da isplaćuje plate radnicima, zbog čega su oni od tada u štrajku.

Alm, potencijalni investitor i Filipovićev spasilac, kako ga nazivaju, do sada se nije javno eksponirao u Hrvatskoj, ali je, prema pisanju “Jutarnjeg” odmah angažovao dva PR stručnjaka koji su taj list informisali o njegovoj biografiji i poslovnim planovima u Hrvatskoj, čim je moguća kupovina postala aktuelna.

Tako se saznalo da je Alm radni vijek proveo na vrhu američkih korporacija, bivši predsjednik uprave i izvršni direktor Coca-Cole, gdje je obavljao čitav niz visokih funkcija, a danas je član borda direktora korporacije Kimberly Clark koja prodaje proizvode za ličnu higijenu.

Alm je, takođe, osnovao dobrotvornu “Fondaciju Alm”, koja posjeduje ranč u američkoj državi Vajoming u koji je uloženo nekoliko desetina miliona dolara i gdje se sprovodi program vezan za socijalno ugroženu djecu iz Los Anđelesa.

U Hrvatskoj je Alm prisutan od 2003. godine (tada je još bio na čelu Coca-Cole) kao član odbora firme Keppler Saunders čije je poslovanje bilo sa veoma velikim oscilacijama. Počeli su sa 20 hiljada kuna (2,6 hiljada eura) osnovnog kaptala, a 2007. godinu završili sa prihodom od 1,8 miliona kuna.

Godinu dana kasnije Alm se povukao iz odbora te firme, čiji je direktor bio Paul James Keppler sa adresama u Španiji, Velikoj Britaniji i Irskoj. Osnovna djelatost firme bila je promet nekretnina i imala je tri podružnice na teritoriji Hrvatske.

Firma je prestala da radi 2011. godine poslije 400 dana blokade svih računa, koji su konačno ugašeni u martu 2012. godine.

Firma je danas na listi poreskih dužnika s potraživanjima u visini od 1,8 miliona kuna, ali Almovi PR stručnjaci negiraju da on ima vezu s tim dugom, jer je napustio odbor firme 2008.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *