Putin želi da preuzme hotel u Sočiju

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je da preuzme ogroman hotel u Sočiju, gradu u kojem su se održale Zimske olimpijske igre 2014. godine, uz kompenzaciju za troškove izgradnje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema navodima Associated Pressa, najmanje dva glavna investitora u Sočiju, od kojih je jedan tajkun Viktor Vekselberg, pomalo su prebacivali svoju imovinu državi, prisiljavajući porezne obveznike da plate račune.

Vekselberg je uložio pola milijarde dolara u gradnju dva hotela u blizini Olimpijskog parka. Kako je tržište hotela u Sočiju postalo zasićeno, njegova kompanija odlučila je jedan hotel predati državi, što je zapravo depozitovanje oko 450 miliona posuđenog novca od državne banke.

Dogovor nije zvanično objavljen dok Putin nije posjetio Soči na dan proslave godišnjice održavanja Olimpijskih igara. Putin je predsjedavao sastankom održanim u hotelu o budućnosti kampa za dječiji sport u blizini i rekao da bi bilo dobro kad bi djeca od toga mogla imati koristi.

“Predlažem da se to da djeci. Trebali bismo im platiti sve što su potrošili na izgradnju kako bi kompenzirali ‘historijski’ gubitak iz kojeg nije ostvarena dobit”, rekao je predsjednik Rusije.

Održavanje igara u Sočiju koštalo je 51 milijardu dolara što je bila najskuplja Olimpijada u istoriji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *