Kraj decenijskog rasta za Makao

Dodajte komentar

Kockarski raj u Makau, poslije desetogodišnje ekspanzije, bilježi pad najviše zbog usporavanja kineske ekonomije i borbe predsjednika Sija Đinpinga protiv korupcije.

Korupcija je u velikoj mjeri omela kockare visokog formata da troše ogromne sume novca u kazinima.

Kockarska prijestonica Azije i svijeta u prethodnoj deceniji doživjela je vrtoglavi rast, zbog čega je ta nekad zanemarena portugalska kolonija ostvarivala prihode i do sedam puta veće nego Las Vegas u SAD.

Sada Makao, međutim, bilježi pad prihoda osmi mjesec zaredom. U januaru je najveća svjetska kockarnica zaradila 17,4 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine, prema objavljenim podacima.

Prošlogodišnja zarada 35 kazina u Makau pala je za 2,6 odsto na 44 milijarde dolara.

Time je označen kraj decenijskog super rasta, koji je počeo kada su vlasti ove kineske teritorije okončale 40-godišnji monopol nad kazinima i otvorile vrata stranim vlasnicima, poput Amerikanca Šeldona Adelsona.

Analitičari i vladini zvaničnici predviđaju da će pad trajati do sredine godine.

Si, koji je prošlog mjeseca posjetio Makao, u čast obilježavanja 15-godišnjice njegovog prelaska iz ruku Portugala u Kinu, istakao je da Peking želi da podstakne „odgovarajući diverzifikovan i održiv ekonomski razvoj“.

On je dodao da su „određeni dugogodišnji problemi sada isplivali na površinu“, pozvavši vlasti Makaa da ojačaju svoju upravu. Policija Makaa je prošlog mjeseca sprovela jednu od najvećih akcija protiv prostitucije u gradu, uhapsivši 102 osobe, uključujući i Alana Hoa, nećaka Stenlija Hoa, vremešnog milijardera koji je četiri decenije jedini imao monopol nad kazinima u tom kockarskom raju.

Policija je navela da je raskrinkana mreža od 2.400 prostitutki, koja je „ilegalno“ zarađivala 50 miliona dolara. Makao se sada suočava sa teškim zadatkom prilagođavanja novom modelu rasta koji diktira Peking.

Vlasti žele da kockare visokog profila odvrate od kazina u Makau, gdje bogataši u zadimljenim privatnim sobama troše ogromne sume novca. Njih iz ostatka Kine u Makao dovode putničke agencije koje im pomažu da zaobiđu strogu kontrolu Pekinga time što im pozajmljuju novac za kockanje.

Kina želi da od Makaa napravi porodično ljetovalište, koje će privlačiti srednju klasu. Ovaj kockarski raj trenutno je zauzet uvođenjem boks mečeva i zabavnih parkova, kako bi se pripremio za novu realnost.

U međuvremenu, njegova populacija od oko 630.000 stanovnika, većinom zaposlena u kazinima, muku muči sa padom zarada, zbog čega sve češće ima problema da plati osnovne troškove stanovanja.

Osoblje u kazinima štrajkovalo je prošle godine, zahtijevajući veće plate i bolje uslove rada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *