Izlazak Grčke iz eurozone neizbježan

Dodajte komentar

Bivši šef američke Uprave federalnih rezervi Alen Grinspen rekao je da će Grčka morati da napusti eurozonu.

“Smatram da će Grčka na kraju napustiti eurozonu. Samo je pitanje vremena prije nego što svi shvate da je rastanak najbolja strategija”, rekao je Grinspen.

On je rekao BBC-u da on ne vidi ko bi bio spreman da se upusti u dodatne zajmove u cilju jačanja grčke posrnule ekonomije.

Komentarišući namjere Grčke da pregovara o novim uslovima pomoći, Grinspen je rekao da se ta cijela situacija može riješiti samo grčkim izlaskom iz eurozone.

“Problem je da ja ne mogu da zamislim nastavak eura, dok i ako sve članice eurozone ne budu politički integrisane, jer samo fiskalna integrisanost neće biti dovoljna”, rekao je on.

Nakon izbora u Grčkoj, ministri te zemlje pokušavaju u evropskim prestonicama da dobiju podršku za nove uslove finansijske pomoći, odnosno zajma u visini od 240 milijardi eura.

Cipras danas u Beču

Novi grčki premijer Aleksis Cipras stiže danas u jednodnevnu posjetu Austriji, gdje će se sastati sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom.

Dvojica šefova vlada imaće razgovor u četiri oka, nakon čega će se obratiti medijima, najavljeno je u glavnom gradu Austrije.

Cipras želi, kako ističu u Beču, da pored aktuelne situacije Grčke, razgovara i o ekonomskom i socijalnom modelu Austrije, a pokazao je i interesovanje za politiku u oblasti zapošljavanja mladih.

Uoči posjete Ciprasa, Fajman je ponovio da je protiv otpisivanja duga Atini.

“U okviru mjera pomoći Grčkoj Austrija je pomogla sa između osam i devet milijardi eura, u obliku kredita i garancija.  Nisam za to da se Grcima pokloni novac”, naglasio je on u intervjuu bečkom dnevniku “Kurir“.

Fajman je kazao da podržava razgovore o tehničkim uslovima u vezi kredita, kako bi zemlja dobila veći prostor za djelovanje u cilju izlaska iz krize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *